Eén van de leden van de facebookgroep “Vrouw, vruchtbaarheid, voortplanting en zwangerschap”, plaatste een bericht en vroeg naar het verloop van de menstruatie van de leden. Ze heeft zelf endometriose en vroeg zich af wat normaal was. Uit de reacties blijkt dat er toch een groot aantal vrouwen denken dat het normaal is als je pijn lijdt en dat ze nu éénmaal pech hebben. Dat is niet het geval, daarom deze blog want hoe ziet een normale menstruatie er dan uit? En, kun je er iets tegen doen????

Mijn klachten
Toen ik voor het eerst ging menstrueren viel ik flauw van de pijn. Dat is dus niet normaal. Mij werd vervolgens de pil voorgeschreven, maar eigenlijk ging de pijn niet weg. Ik viel niet meer flauw dat niet maar de pijn bleef, ik wist alleen beter wanneer de pijn zou komen….. Dat de pijn verdween gebeurde pas 2 jaar nadat ik met de pil stopte, ik was toen 25 jaar. Sindsdien heb ik er geen enkele last van, tenzij ik tampons gebruik en die gebruik ik nog steeds niet. Tot voor kort had ik wel last van lage rugpijn vlak voor de menstruatie, die elke dag verminderde tot cyclusdag 3 en dan verdween. Tijdens een fertiliteitsmassage bleek dat mijn baarmoeder naar achteren lag, de massage zorgde ervoor dat het weer op zijn plekje terug kwam en weg was de lage rugpijn.

Wat is (ab)normaal?
Jonge meisjes en vrouwen in de overgang hebben vaak last van hun menstruatie, dit zou kunnen liggen aan het feit dat de hormoonhuishouding verandert. Er is disbalans en dan is het zaak om die terug te krijgen of te behouden.
Menstruatie in de zin van lichte krampen, is normaal. Maar kun je niet slapen of moet je pijnstillers nemen, dan is dat niet normaal. Een wijnglas vol bloed is normaal. Bij iedere menstruatie doorlekken is niet normaal.
Lichte hoofdpijn komt tevens voor, wederom door de hormonen. Dit voel je, als het goed is, ook als je een eisprong hebt. Extreme hoofdpijnen zijn niet normaal.

Het is normaal als je je mentaal anders voelt, hormonen doen dat met je. Hormonen zorgen ervoor dat er een nieuwe cyclus wordt opgestart. De hoeveelheid bloed die je verliest heeft niets te maken met de eventuele pijn (door kramp) die je voelt. De krampjes die je voelt worden veroorzaakt door het afstoten van het baarmoederslijmvlies.
Het baarmoederslijmvlies kan wel een kilo zwaar worden (niet op de weegschaal gaan staan in deze periode ;-)). Je begrijpt natuurlijk wel dat je lijf (met hulp van hormonen) dat vlies eruit moet werken en daarvoor moet je baarmoeder in goede conditie zijn want dit moet het elke maand opnieuw doen. Het moet er allemaal uit en dat gebeurt niet altijd. Aan het begin van je menstruatie verlies je soms bruin vocht, dit noem je “oud bloed” en is nog van een eerdere menstruatie… Een normale cyclus duurt 21-35 dagen, gemiddeld is een cyclus 28 dagen. De menstruatiecyclus duurt 3-7 dagen.

Vruchtbaarheid
In mijn optiek is het hebben van klachten door een abnormale menstruatie een signaal dat je lichaam een probleem heeft. Het betekent niet dat je onvruchtbaar wordt of verminderd vruchtbaar bent maar wel dat er iets niet helemaal goed gaat. Een goede balans van hormonen is bepalend om zwanger te raken en te blijven. Een abnormale menstruatie geeft al aan dat je hormonen niet in balans zijn en dat wil je natuurlijk niet.

Hoe zorg je voor een gezonde en vitaal baarmoeder(slijmvlies)?
Een gynaecoloog, osteopaat of (fertiliteits)masseur kan voelen wat de positie van je baarmoeder is. Het kan zelfs een beetje gekanteld liggen. Dit drukt dan tegen andere ingewanden of spieren (rug of bekken), het zorgt voor spanning en pijn. Kundige handen brengen ook jou verlichting.

Slechte voeding (geraffineerde voedingsproducten) waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt, stimuleert ook de productie van weefselhormonen in heel het lichaam die overal in je lichaam ontstekingen en daardoor pijn en weefselschade veroorzaken. Je voedingspatroon kan dus van grote invloed zijn.

Je gaat natuurlijk niet dood aan deze klachten of aan het gebruiken van een pijnstiller of anticonceptie, maar het is slechts symptoombestrijding en verhelpt de oorzaak niet, alleen het gevolg een “quick fix op herhaling” zullen we maar zeggen. Wanneer een warm bad of kruik je niet meer helpt is het wellicht een goed idee de natuur van binnenuit een handje te helpen door de verstoorde hormoonspiegels en de doorbloeding van je baarmoeder te verbeteren, je leefstijl of voedingspatroon aan te passen en tekorten van vitamine aan te vullen. Op deze site staat precies hoe je dat doet.

Conclusie
De oorzaken of gevolgen van een abnormale menstruatie zijn uiteenlopend, het kan door een verstoorde hormoonhuishouding komen (pubertijd / overgang), tekort aan bepaalde vitamine, beschadiging door curettage, ligging van de baarmoeder, endometriose, adenomyosis, vleesbomen, verkleving door SOA, baarmoederafwijkingen (dubbele of halve baarmoeder) en al deze zaken komen je vruchtbaarheid ook niet ten goede.
In ieder geval weet je nu dat als je niet normaal kunt functioneren door je menstruatie dat het belangrijk is er niet mee te blijven rondlopen omdat het kan duiden op ernstige problemen en je kunt erger voorkomen, afremmen en eraan geholpen worden. Wacht in ieder geval niet totdat een verwijdering van de baarmoeder de enige oplossing lijkt te zijn. Misschien is een jaarlijkse controle van de gynaecoloog een goed idee. We gaan immers ook jaarlijks naar de tandarts. Leuk is het niet, maar het voorkomt wel een hoop ellende!

Grappig weetje
De psychologische en gynaecologische literatuur uit de jaren vijftig staat bol van de studies die suggereerden dat menstruatiepijn voornamelijk psychisch was, en te maken had met het feit dat vrouwen zich ongelukkig voelden omdat ze een vrouw waren…

Het plaatje hieronder is een perfect plaatje waarin je de wisselwerking tussen de hersenen en het bekkengebied kunt zien.  Wat er in het hoofd omgaat, is van invloed op wat er in de baarmoeder gebeurt………… Reden te meer om te luisteren naar wat je bovenkamer en je lichaam je vertellen.

FullSizeRender001

 

Liefs,
Melany

 

Bronnen

BeMama Fertiliteitsmassage
Care for woman
Innesteling, zwanger worden en blijven.
Vrouwenlichaam, vrouwenwijsheid.

Sharing is caring!