Energielevel nul, hijgend en puffend stond ik aan de balie van een natuurwinkel.
We kwamen vitamine kopen en daar lag een folder, alsof het er speciaal voor ons was neergelegd. Een folder over mijn eerste superfood. Chiazaad.

Op de afbeelding zie je een knielend figuur hij brengt een offer. Het is een afbeelding van een gebeurtenis 3500 v christus. Een Aztec indiaan brengt chiazaad als offer. Het zaadje was zo bijzonder dat het destijds als belastinggeld werd gebruikt. Nu gebruiken vooral healthfreaks en joggers het. Ik zie mezelf als geen van beide. Ik was gewoon moe en wilde iets dat me energie gaf. Chiazaad dus.

Een tweede superfood die ik daar aan toevoegde was water, een superdrink dus eigenlijk. En dat komt goed uit want chiazaad zonder water geeft verstopping en dat is een beetje lastig. Chiazaad neemt water (en toxines) op en als je het opdrinkt komt het verder de darmen in dan gewoon water drinken. En ik ben een slechte drinker, nu had ik een extra reden om het vooral wel te gaan drinken. Twee vliegen in 1 klap, energie, blije darmen en hydrateren. O dat zijn 3 vliegen..

Maar wat heeft het voor voordeel bij vruchtbaarheidsproblemen? Nou, uitdroging is 1 van de oorzaken van verlaagde vruchtbaarheid. Dehydratatie triggert een stressrespons in je lichaam. Je progestronvoorraad wordt dan aangeboord om het waterhuishoudingshormoon aldosteron aan te maken. Uitdroging zorgt er voor dat schadelijke stoffen of afvalstoffen niet afgevoerd kunnen worden via de slijmvliezen, urinewegen, (vertraagde) ontlasting en zweetklieren. Blijft lekker in je lijf! Dus water spoelt lekker en chiazaad neemt het op en voert het af! Win-win situatie.

Binnen een week al had het drinken van mijn chiawatertje resultaat en al vlug snorde ik een groothandel op, kocht het in en deelde ik het met wie het wilde hebben. Mijn sportmaatje bijvoorbeeld, zij heeft zware reuma en traint als een bikkel om op krachten te blijven. Ze is zeer te spreken over Chia; “ Meid, zegt ze. Normaal lig ik om 19:30 uitgeput op de bank en nu sta ik om 22:30 nog te strijken”. Ze heeft een groot gezin, veel strijken dus. En m’n moedertje, een mooie creatieve vrouw met groene vingers belast met fibromyalgie fleurde helemaal op. Ze deed haar eigen tuintje weer en riep op een ochtend;” Ik denk dat ik een baantje ga zoeken, ik heb zoveel energie”. Gekke mams, dat hoeft niet joh! Je bent al 62, ga wat leuks doen! En ik, ik heb er natuurlijk ook baat bij en drink het dagelijks. In het weekend neem ik het niet want af en toe stoppen geeft een lekkere boost. Ja die indianen waren zo gek nog niet en tot op de dag van vandaag staat chia op de menukaart in Mexico en tevens in huize Melany te Lutjewinkel.

Gebruik chia. 10 gram op een hele kan water.

Bronnen:

www.Chiagrowers.com

http://nl.wikipedia.org/wiki/Chia_(plant)

boek “Innesteling, zwanger worden en blijven”

Syllabus Voedingsadviseur – CIVAS

Geschreven door MB

Sharing is caring!