‘Mijn handen jeuken’ schreef ze me. Ze = Marije Jelsma en ze geeft fertiliteitsmassage. Ze had één van mijn blogs  gelezen waarin ik ietwat wanhopig was over het vervullen van mijn wens voor een 2e kindje. Ze bood mij een behandeling aan. Ik werd er eerlijk gezegd een beetje geëmotioneerd van, dat mijn blog haar zo had aangegrepen. “Ik weet dat het qua voeding wel goed zit bij jou”, zei ze, “maar ik wil je helpen want het moet toch nog kunnen bij jou”. “Ik bied je een behandeling aan”. Nou daar heb ik meteen ja op gezegd want ik heb van alles gedaan behalve fertiliteitsmassage. Ik heb de wijsheid niet in pacht, ga niet vooraf oordelen. Ik zie het wel.

Het was nog wel een gedoe om een afspraak te maken want ik ben de 3 maanden daarvoor precies na mijn eisprong ziek geweest en dat is nou niet de periode waarin zo een massage verschil maakt. Ik moest me er wel op instellen want ik ben niet zo een aanrakerig type. Ik vind verjaardagen bijvoorbeeld verschrikkelijk omdat je dan mensen moet omhelsen en kussen. Brrrrrr. Behalve kinderen, die vind ik wel leuk om aan te raken (als ze dat zelf ook leuk vinden).

Op naar Haarlem want daar woont en werkt Marije. Een kleine blonde vrouw ontvangt mij. Haar blonde haren nonchalant met een elastiekje achter op het hoofd bij elkaar gefriemeld. Ze heeft kleine handen. Ik weet niet waarom maar ik voel me meteen op mijn gemak. Dat komt denk ik doordat ze geen reus is, die Helga heet ofzo. We praten wat over behandelingen en medicatie en dan mag ik gaan liggen op de massagetafel. We hebben het toch nog even over voeding; mijn gezondheid in het algemeen; lichaamsklachten; hoe mijn cyclussen en mijn menstruaties verlopen. En dan gaat ze na het opwarmen van haar handen aan de slag. Muziekje erbij, zachte kussentjes en handdoeken liggen klaar. Ik ben echt reuze benieuwd  hoe ik me straks voel.

Eerst voelt ze aan mijn buik en constateert dat mijn baarmoeder wat naar achteren ligt. Hierover stelt ze vragen waarna ze begint met ‘de massage’. Ze probeert mijn baarmoeder wat op zijn plek te krijgen. Ze is niet de eerste die dat probeert, ook mijn huisarts heeft mij wel eens een ‘tikje’ gegeven omdat volgens hem mijn baarmoeder kantelt. Het verbaast mij niets dat er iets is met mijn baarmoeder, althans de stand ervan. Al mijn hele leven voel ik hem zitten. Ik kan niet eens normaal op de zadel van mijn fiets blijven zitten als ik een stoepje af ga want dan voel ik de hele boel heen en weer schudden, alsof ik een bal in mijn buik heb. Ik heb daarover wel eens wat gevraagd aan een gynaecoloog toen ik nog een jong en onzeker meisje was, die wuifde het weg. “Onzin, dat kan je helemaal niet voelen”. Toen hield ik mijn mond nog…. Ik dwaal af…

Ik heb nooit menstruatiepijn maar wel voel ik een enorme druk en Marije legt uit dat de baarmoeder zwaarder wordt aan het eind van de cyclus. Door de stand van mijn baarmoeder zou het wel eens kunnen drukken tegen de onderrug. Nou dat klinkt heel logisch. Ik lig er eigenlijk heel ontspannen bij en vind het helemaal niet erg om aangeraakt te worden. Mijn buik en eigenlijk ook mijn bekken lijken zich ook wel te ontspannen. Tevreden ga ik naar huis met adviezen van Marije over de massages die ik zelf kan uitvoeren. Ze waarschuwt me dat ik hoofdpijn kan krijgen en mogelijk ook vermoeid zal zijn. Dat klopt als ik thuis kom wil ik het liefst mijn bedje in maar voel me verder goed, rust in de buik.

Ik doe de massages en ik moet je zeggen dat de druk in mijn onderrug helemaal verdwenen is. Ik voel “die bal” niet meer en al 4 maanden niet. Het is kalm daar binnen. Helaas ben ik nog niet zwanger, dus misschien moet ik nog maar een bezoekje brengen aan Marije want ik weet niet hoe ze het precies doet maar er gebeurt wel iets. En als ik dat doe laat ik dat natuurlijk weten!

Wil jij meer weten over fertiliteitsmassage bij Marije? Klik hier.

Geschreven door Melany

Sharing is caring!