Voor wensouders is Vader- en Moederdag een feestdag die nog meer dan anders je confronteert met het gemis van een kindje in je leven. Ik had niet zoveel moeite met de kinderen maar wel met de volwassenen. De ogen, die mij aankeken vol medelijden, het verzwakte me nog meer dan al het geval was. Ik voelde me er minder door, klein als een muis. Ik schaamde me vaak voor mijn onvruchtbaarheid, onvolledige gevoel. Ik kon en mocht niet meedoen aan deze dag, voor mij werd het niet gevierd.

Gelukkig mocht ik wel vieren dat we zelf ouders hebben en hen vertroetelen we dan ook graag, maar liever niet met andere papa’s en mama’s (zusters en broers) erbij. In ons geval makkelijk, mijn man is enig kind. Daar gaan we heen. Mijn vader woont al jaren in het buitenland en mijn moeder heeft nog genoeg andere kinderen en kleinkinderen, die aandacht willen geven. Bovendien geeft ze niet veel om dit soort dagen en mag het best op een andere dag.

Goed, waar gaan we dan heen op deze bijzondere dag? We moeten toch iets met onszelf. Locaties zonder gezinsgeluk zijn er haast niet. De sauna? Nee want daar gaan mama’s met dochters heen. Iets eten? Ook niet. “High tea for mama’s” all over the place… Iets afspreken met gelijkgestemden cq lotgenoten, of wordt het dan mokken de hele dag? Vluchten naar de dierentuin? Dat is misschien nog niet eens zo een gek idee… Geen mama te zien in de dierentuin want mama’s wil uitslapen en ontbijt op bed. Het is haar dag! Mooi dat is dan geregeld. Eindelijk eens naar een dierentuin zonder blije baby’s, mama’s en papa’s!

Eens komt mijn dag, hield ik mij voor. En gelukkig is deze ook gekomen. Ik mag nu voor de 2e keer mee doen maar nog altijd ben ik mij bewust van alle mannen en vrouwen die nog wachten. Ik ken de leegte, het zeurende gat in je hart. Aan deze wensouders wil ik laten weten dat ik hoop dat jullie deze dag een beetje goed doorkomen en er een ander soort leuke dag van maken. En wens ik uit de grond van mijn hart dat jullie een eigen Moeder- of Vaderdag mogen vieren op niet al te lang termijn.

Freya heeft overigens een fotoactie bedacht. Misschien wil je daaraan meewerken om te laten weten hoe jij je voelt op moederdag. Je kunt meedoen tot 3 mei. Ik doe mee, zoals je ziet.

 

Liefs,
Melany

Sharing is caring!