Sluit op tijd een aanvullende verzekering af.

De laatste keer dat ik een ivf-poging deed was in augustus 2012. Extra ivf in de aanvullende verzekering bestond er toen nog niet helaas. Ik vond het heerlijk er even in te duiken en er een mooie blog van te maken. En wat had ik er graag zelf gebruik van gemaakt maar helaas kan dat vanwege mijn leeftijd niet meer.

Sinds 2014 is het in Nederland mogelijk je bij te verzekeren voor een 4e of 5e ivf-behandeling via een aanvullende verzekering. Maar weinig verzekeringen bieden deze optie met als reden dat het kostbaar is. Ik heb ze op een rijtje gezet met hulp van de vriendelijke klantenservicemedewerkers van de zorgverzekeraars. Tot 31 december 2015 heb je nog de tijd om over te stappen of bij te verzekeren via een bemiddelaar en regel je de overstap of aanvulling zelf dan kan dat nog tot 31 januari 2016.

Indien je gebruik wenst te maken van een 4e of 5e behandeling zullen alle verzekeraars je gezondheidsvragen stellen. Het is dus aan te raden vooraf te bedenken of je deze nodig zult hebben. De kans dat je aanvraag wordt gehonoreerd als je al 3 pogingen achter de rug hebt is namelijk erg klein. Ben je vanaf de 1e poging reeds verzekerd dan zijn de gezondheidsvragen slechts een formaliteit.

Het slagingspercentage van ivf is 20% (1 op 5) en bij icsi 20-25% (1 op 4) per behandeling. (Een cryo-terugplaatsing 10% ongeveer). Deze informatie staat in de Freya brochure en ik denk niet dat er onderscheid is gemaakt tussen de indicaties. Ik kan me voorstellen dat bij een gecompliceerd vruchtbaarheidsprobleem als het missen van eileiders, chromosomale afwijkingen (icsi-pgd) of schildklierproblemen de slagingspercentages lager zullen liggen.

Een icsi behandeling wordt gelijkgesteld aan een ivf-poging. Kosten van eiceldonatie worden niet vergoed.

Het kan natuurlijk zijn dat je tevreden bent over je huidige basisverzekering maar dat je wel een aanvullende verzekering wilt, dan moet je weten dat VVAA & UMC geen toeslag zullen rekenen. De ONVZ en PNO rekenen 50% bovenop de premie van de aanvullende verzekering.

In België is het niet mogelijk je bij te verzekeren. Je krijgt 6 pogingen via de ziektekas vergoed en daar moet iedereen het mee doen.

En dit zijn dan de 4 verzekeringsmaatschappijen die in 2016 meer pogingen aanbieden via de aanvullende verzekering.

ONVZ

De premie van ONVZ Topfit kost je maandelijks €61,00 (4e  poging). Superfit € 125,00 (5e poging). Vanaf een 4e & 5e poging moet je een aanvraag indienen en een aantal gezondheidsvragen beantwoorden. Leeftijdsgrens: tot 43 jaar. Hiervoor kun je in elk ziekenhuis terecht. Op aanvraag kan je in de basisverzekering wel in het buitenland terecht maar voor de aanvullende verzekering niet.

Het is mogelijk alleen de aanvullende verzekering te nemen maar dan betaal je een toeslag van 50% Als je bij aanvang van de eerste of tweede ivf-poging jonger bent dan 38 jaar, vergoedt ONVZ de kosten op de Basisverzekering alleen als maximaal één embryo wordt teruggeplaatst. ONVZ vergoedt geen kosten van ivf als bij een goede prognose op basis van een risicoscore (Hunault score) niet eerst een afwachtend beleid is gevoerd. Dit houdt in dat als je ook op een natuurlijke manier zwanger had kunnen raken, de ivf-pogingen niet vergoed zal worden.

PNO Zorg

De premie van PNO compleet kost je maandelijks €61,00 voor een 4e poging. Om in aanmerking te komen voor dit pakket dien je een aantal gezondheidsvragen te beantwoorden. Het is aan te raden deze verzekering al bij de 1e poging af te sluiten. Premie per maand € 63,55. Leeftijdsgrens: tot 43 jaar. Kan in elk ziekenhuis terecht, op aanvraag ook in het buitenland. Het is mogelijk alleen de aanvullende verzekering te nemen maar dan betaal je een toeslag van 50%

UMC

De premie van UMC extra zorg 3 kost je maandelijks €27,75 voor een 4e poging. De premie van UMC extra zorg 4 kost je maandelijks €77,75 voor een 5e poging. Als je 42 jaar of jonger bent, krijg je de vierde en vijfde ivf-poging mogelijk vergoed vanuit je aanvullende verzekering. En je kunt bij elk ziekenhuis terecht. Ben je met een vierde of vijfde poging begonnen? Dan mag je deze na je 43e verjaardag afronden. Of je in aanmerking komt voor een vergoeding voor ivf in het buitenland hangt af van je persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld van je leeftijd en hoe lang je al probeert zwanger te raken. Voor een ivf-behandeling in het buitenland vragen zij: een verwijzing van je huisarts of medisch specialist en een uitgebreid medisch behandelplan van je behandelend specialist. UMC rekent geen toeslag voor het afsluiten van alleen een aanvullende verzekering.

VVAA

De premie van VVAA Top kost je maandelijks €61 voor een 4e & 5e poging. De premie van VVAA Excellent kost je maandelijks €125 voor een 4e & 5e poging. VVAA rekent geen toeslag voor het afsluiten van alleen een aanvullende verzekering. Leeftijdsgrens: tot 43 jaar. Je kan in elk ziekenhuis terecht en op aanvraag ook in het buitenland. Ook VVAA doet een medische selectie die uitmaakt of je een 4e of 5e vergoed kunt krijgen.

Persoonlijke rekensom

Mijn zorgverzekering inclusief aanvullende verzekering en tandarts kost ons per jaar € 2616 per jaar. De goedkoopste verzekering die ook een 4e en 5e poging vergoed kost € 2560 per jaar. Ik zou er dus zelfs op vooruit gaan. Stel ik zou de duurste nemen van € 3232 per jaar. Dan kosten 2 pogingen (als ik deze allebei in 1 jaar doe) mij € 614,00. Ik heb er uiteindelijk 3 zelf betaald a € 3500. Stof tot nadenken voor sommigen.

Kleine tip: als je de premie over een heel jaar in 1 x betaalt krijg je een korting tot wel 5 % (€ 150,00)

Vanaf heden zal ik er voor zorgen dat er up-2-date informatie te vinden is over verzekeringen en vruchtbaarheidsbehandelingen op https://kinderwensbloggers.com/aanvullende-verzekeringen-ivf/

Je vindt er een duidelijke tabel met de premie van een basisverzekering, tandartsverzekering en de bovengenoemde aanvullende verzekeringen en een link naar de verzekeringsmaatschappijen.

 

 

Bronnen: ONVZ, PNO Zorg, UMC, VVAA, Independer & Freya

Sharing is caring!