Vandaag zie ik toch weer een bericht voorbij komen van iemand die moeite heeft met afkicken van sigaretten. Haar huisarts geeft als advies mee dat het stoppen meer stress veroorzaakt dan dat het schadelijk is voor de baby. Toevallig zag ik gisteren ook een tweet voorbij komen van een kinderwenskliniek die gisteren opriep “Wereld niet roken dag” te steunen en te stoppen met roken (wanneer je zwanger wilt worden). Dus voor nu en altijd. Wil je zwanger worden? Stop met roken!

Roken is slecht voor je dat weten we allemaal. Roken beïnvloedt daarmee ook je vruchtbaarheid en mocht je verminderd vruchtbaar zijn dan is het natuurlijk van de zotten als je niet stopt. Er wordt veel gesproken over overgewicht maar roken mag van mij ook best gecontroleerd worden. Nicotine in het bloed? Game over. Hard he? Misschien wel maar het gaat niet alleen om jou, het gaat ook om je kind en veilig een zwangerschap doorlopen. Ik ging op zoek naar feiten en vond er meer dan genoeg op www.medicalfacts.nl. Meer dan 40 dossiers over roken, vruchtbaarheid en zwangerschap. Hierbij een kleine samenvatting waarvan ik hoop dat we ons wat meer bewust worden van het feit dat wij zelf invloed hebben op onze vruchtbaarheid en de gezondheid van onszelf en ons toekomstige kind moeten beschermen.

Meeroken is schadelijk Niet alleen voor jezelf maar dus ook voor je kind want er komen schadelijke stoffen in je bloed terecht. Stuur de rokers in je omgeving gewoon naar buiten om te roken.

Vrouwen Het is bewezen dat rokende vrouwen gemiddeld minder vruchtbaar zijn dan niet-rokende vrouwen. Het duurt langer voor je zwanger wordt en de kans op een zwangerschap neemt af met 10 tot 40 procent per cyclus. Bij IVF HALVEERT roken de kans op een succesvolle bevruchting.

Mannen. De hoeveelheid zaadcellen in het sperma kleiner dan bij niet-rokers. De zaadcellen is minder beweeglijk waardoor ze de eicel vaak niet goed kunnen bereiken. Je hebt ook meer kans op impotentie wat ook niet echt  handig is als je je vrouw zwanger wilt maken.

Tijdens de zwangerschap Verandert hersenontwikkeling baby. Is van invloed op de organen van een baby, zoals lever en nieren. Het vergroot de kans op een miskraam. Het verdubbelt de kans op een vroeggeboorte. Lager geboortegewicht. Placenta kan loslaten. Vergroot de kans op wiegendood.

Stoppen met roken Als je wilt stoppen met roken kun je tegenwoordig via je verzekering aan allerlei gratis workshops en therapieën meedoen, ook tijdens de zwangerschap maar ik raad je aan daar ruim voor die tijd aan te beginnen. En mocht je (huis)arts of verloskundige zeggen dat je beter kunt blijven roken, pak dan onmiddellijk je handtas en ga op zoek naar iemand die beter op de hoogte is.

Bekijk dit Filmpje Rookvrij zwanger mede mogelijk gemaakt door Trimbos en de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie hoe (aanstaande) moeders het aanpakken.

Strenge groeten,

Melany

😉

 

Sharing is caring!