Mijn naam is Anneke en sinds 2010 hebben wij een kinderwens, ik ben gestopt met de pil en na 1 jaar zelf thuis aan de gang terecht gekomen in Laurentius ziekenhuis. Enkele standaard onderzoeken gehad. Men kon geen oorzaak vinden: dus in ons geval is er sprake van onbegrepen infertiliteit. Daarna 6 x IUI gehad met geen resultaat.

Daarna gingen we voor IVF naar het AZM (nu MUMC) geweest. Hier wachtte ons een zeer lange wachttijd en geen verdere onderzoeken. Ik moest eerst aan de anticonceptie om mijn cyclus plat te leggen. Dit viel tegen, enkel naar protocollen kijken en niet naar het individu.  Na de eerste IVF-poging 1 verse terugplaatsing gehad zonder resultaat. We hadden nog één cryo over en deze hebben wij terug laten plaatsen maar ook zonder resultaat. Overleg met gynaecoloog gehad: deze wilt niets verder onderzoeken en standaard behandelprotocol niet aanpassen. We hadden er geen vertrouwen meer in. We waren al 3 jaar en 3 maanden bezig. We gingen op zoek naar andere oplossingen, het buitenland.

Vervolgens zijn we naar Vivaneo in Düsseldorf overgestapt. Om mij heen hoorde ik namelijk veel negatieve verhalen over de behandelingen in Nederland, men zou in NL namelijk qua techniek nogal achter liggen op omringende landen. Vivaneo voelde als een verademing. We konden er ook meteen terecht. Er werken Nederlandse artsen en verpleegkundigen, aanvullend bloedonderzoek werd gedaan en ik hoefde niet eerst aan de anticonceptie. De punctie onder korte volledige narcose, embryo laten ze doorgroeien tot een blastocyste (5 dagen oud; veel embryo’s halen dag 3 of 4 niet en worden dus terugplaatst terwijl het bij voorbaat kansloos is). In deze kliniek gaat het dus anders, embryo’s ontwikkelen zich in de embryoscoop en hoeven er voor controle niet tussentijds uitgehaald te worden.

Ik moest bij deze IVF-poging in Düsseldorf extra vitamine d slikken omdat ik een tekort had daaraan. De oogst was wel laag: 3 stuks. Eentje teruggeplaatst en bam zwanger en een gezonde zoon gekregen in 2015. 2 cryo’s gingen er in de vriezer, waarvan één onlangs is teruggeplaatst en wederom ben ik meteen zwanger! En we hebben nu nog één blasto in de vriezer.

Dus dames mijn boodschap aan jullie is; “Spring in het diepe. Kom voor jezelf op en verbreed je horizon. Ga zelf op zoek naar informatie en wacht niet af. Volg je gevoel! Zelfs als dat je naar in ziekenhuis in het buitenland brengt”.

Liefs,
Anneke
31, getrouwd, onbegrepen infertiliteit, 2 x IVF, 1 zoon, zwanger

Sharing is caring!