Ongewenste kinderloosheid mag geen taboe meer zijn!

Ik wil graag even mijn verhaal kwijt. Wij lopen al een tijdje in het ziekenhuis omdat we graag een wondertje zouden willen. Bij ons gaat het niet van het leien dakje! Wij (en alle andere koppels) die dit mee maken weten hoe zwaar het is. Als je iets graag wilt dan lijkt het wel of ieder ander het wel krijgt…. behalve jij.

Als ik tegenwoordig facebook open heb je de moeder challenge, allemaal schattige baby foto’s en leuke aankondigen “wij worden papa en mama”. Helemaal leuk maar ook zo confronterend vind ik! Dan de verjaardagen waar je naar toe moet…. als er een zwangere op de verjaardag is gaat het al snel over baby’s en alle bevallingsverhalen rollen over tafel. Dat vind ik op zich niet erg… ik vind het alleen heel erg moeilijk hoe daar mee om te gaan. Hoe moet ik erop reageren? Of juist maar niks zeggen? Ik ga meteen weer twijfelen krijg een akelig gevoel. Zal ik ooit moeder worden? Word ik dan ook een goede moeder? Hoe zou ik reageren als de rollen zijn omgedraaid? Op zulk soort momenten voel ik mezelf toch wel erg alleen ondanks een huis vol visite! Ik trek me dan toch terug en ga het liefst dan op tijd naar huis.

Ik zeg niet dat er niet over gepraat mag worden. In tegendeel juist. Als het hier zo ver mag komen wil ik mijn verhaal ook wel een keer delen. Maar op dit moment is het zo pijnlijk. Ik denk dat er heel veel mensen zijn die zich dat niet voor kunnen stellen. Als iemand zwanger is komen er kaartjes, slingers een babyshower. En iemand die al 4,5 jaar bezig is? Wat krijgt die als het maand na maand na maand niet lukt? Helemaal niks…. En dan vinden mensen dat ik soms bitter over kom als iemand trots de schoolfoto van hun zoon of dochter laat zien.

Mijn vraag? Kan misschien het onderwerp ongewenste kinderloosheid geen taboe meer zijn? Laten we er over praten… wij kunnen er niks aan doen dat kinderen maken helaas niet ‘vanzelf’ gaat. Maar moet ik me daar dan voor schamen?  Ik zeg van niet! Laten we er meer over praten. En ook juist met de mensen bij wie het gelukkig wel op de normale manier is gelukt.

Ik vind dat hier meer over gepraat moet worden! Ik hoop op deze manier het taboe een beetje te doorbreken. Vind jij dit ook? Deel mijn bericht of de afbeelding bij dit bericht.

Geschreven door Renee Koorevaar (29) getrouwd met Alex (34), 9 x iui, 2 x ivf, 4 tp, nog 3 cryo’s, studeert en loopt stage, beheerder van besloten facebookgroep “IUI/IVF/ICSI Nederland”.

Sharing is caring!