Een nieuwe week met het voornemen om met frisse moed en nieuwe energie te beginnen. De laatste poging is zo goed als achter de rug. En ik dacht dat het nu ook wel klaar was met de bijwerkingen en de niet zo effectieve mentale staat. Helaas, de week is net een paar uurtjes oud en ik voel me alweer een oud wijf. Uiteraard google staat alweer open: ‘bijwerkingen Pregnyl’. Zoals met alles in dit traject, zou ik alles willen verklaren. Waarom heb ik nu weer last van buikpijn en andere kwaaltjes, waarom kan ik me nog steeds niet focussen?

Vanaf december moest ik aan de pil ter voorbereiding op ICSI (poging 2), op wat hoofdpijn na, ging dat prima. Toen kwam Decapeptyl erbij, goede oude bekende van poging 1, waar ik toen echt wel een week van ‘uitgeschakeld’ werd. De poging begint bij mijn gevoel vanaf het moment dat ik begin met de hormonen. Wonder boven wonder had ik nauwelijks last van bijwerkingen met alleen de Decapeptyl. Voelde me goed eigenlijk, blijkbaar zo goed dat ik van mijn manager te horen kreeg: ‘Was je nu al begonnen met de hormonen? Je ziet er zo fris en fruitig uit!’.

Op het moment dat Gonal-F erbij kwam, kwamen de bijwerkingen ook! Iets later dan verwacht hoofdpijn, pijnlijke gewrichten, algehele malaise, lusteloos gevoel en totaal gebrek aan focus op het werk. Daar is ze weer, het oude wijf! Zo extreem dat ik me helaas een dag ziek heb moeten melden. De gedachte dat het tijdelijk is en dat ik weet waarvoor ik het doe, sleepte me erdoor heen: ‘Nog even volhouden.’

Zoveel energie als mijn lichaam heeft gebruikt voor het stimuleren, zo weinig effect was ervan terug te zien in de groei van de follikels. Bij de eerste meting maar één follikel die mee zou kunnen doen. Nog even een paar dagen doorstimuleren, er waren er nog drie te zien die eventueel nog mee zouden kunnen doen? Heb ik daar nou al die moeite voor gedaan voor vier lousy follikels?
De tweede meting: nauwelijks groei waar te nemen in de kleinere (nu waren er vier te zien) follikels. Mijn lichaam laat me weer in de steek, waarom doet ze nou niet wat er van haar verwacht wordt? Met de hoogste dosis Gonal-F zou je verwachten dat er meer follikels zouden groeien dan bij de eerste poging (7 follikels, 8 goede eicellen). Mijn vriend en ik hadden voorafgaand aan de tweede follikelmeting samen al besloten dat we met minder dan vier de punctie niet in wilden gaan. De vorige IVF poging is mislukt omdat acht goede eicellen niet bevrucht waren geraakt door een hele goede lading zaadcellen. Dus een tweede poging willen we wel zo goed als mogelijk benutten…
‘Escape-IUI’ dan maar, diezelfde avond Pregnyl gespoten en vrijdag de IUI. Zoals mijn lichaam ook bijwerkingen vertoont bij de hormonen, is het ‘gepor’ in de baarmoeder ook niet zonder pijn. Gelukkig te relativeren met de punctie nog in gedachten: het is te doen. Dagje vrij genomen en op de bank doorgebracht. Het weekend erna ging het goed! Zondag de voorlaatste Pregnyl en vandaag, maandag met die frisse moed van een dame van 37 de nieuwe werkweek in.

’s Ochtends doe ik altijd een half uurtje yoga, toen voelde ik mijn frisse moed al onder de yogamat zakken. Last van mijn buik en gewrichten: ‘Dit wordt ‘m niet,’ dacht ik. Op halve kracht, met extra veel fijne ‘child poses’, de yoga afgemaakt en aan het werk gegaan. En daar zit ik dan, tussen de bedrijven door mijn gevoel op papier aan het zetten. Hopend dat dat oude wijf een keer verdwijnt!

Liefs,
Tessa
37 jaar, samenwonend, 5 jaar kinderwens, 5 keer IUI, 1 keer IVF en 1 afgebroken poging ICSI. Houdt van muziek, dansen, de geur van het voorjaar en ‘skystaring’.

Sharing is caring!