Dit artikel gaat over PCOS en Acupunctuur. Wat is PCOS? En wat kan de acupuncturist bij deze aandoening betekenen?

 

Wat is PolyCysteus Ovarium Syndroom (PCOS)?

Het gaat hierbij om vrouwen met een irreguliere (zij zijn soms maar 1x per 2 of 3 maanden ongesteld) of geen menstruatie. Zij kampen vaak met overgewicht en een teveel aan mannelijke hormonen, waardoor zij last krijgen van overbeharing en acne. Soms hebben zij geen ovulatie maar wel veel follikels / eitjes die niet willen ‘springen’.

 

Tegenwoordig zijn er veel vrouwen met PCOS met atypische klachten

Mijn praktijk wordt vaak bezocht door vrouwen met PCOS met een atypisch beeld. Zij ondervinden een onregelmatige of geen menstruatiecyclus en soms geen ovulatie en wel erg veel onvolgroeide follikels. Maar ze passen niet in het beeld van: obese vrouwen met overbeharing en acne.

Als ik doorvraag naar de natuurlijke menstruatiecyclus van deze vrouwen, hebben ze vaak geen idee hoe deze verloopt. Ze hebben vaak al op jonge leeftijd – vanaf de allereerste menstruatie – de pil geslikt, veelal ook de pil dóórgeslikt tijdens de menstruatie gedurende lange perioden. Het lijkt mij dat dit verband houdt / correleert met de PCOS van deze vrouwen.

 

PCOS en zwanger worden

Wanneer deze vrouwen met de pil stoppen vanwege een kinderwens , komen zij er vaak dan pas achter dat ze PCOS hebben. Dan kiezen zij in overleg met het ziekenhuis voor hormoonbehandelingen, waardoor er een cyclus op gang komt en er zwangerschap mogelijk wordt.

Ik heb trouwens ook klanten in mijn praktijk die gewoon natuurlijk zwanger zijn geworden met PCOS. Een menstruatiecyclus met maar elke 2 a 3 maanden een menstruatie kan vallen onder een normale cyclus waarbij natuurlijke zwangerschap mogelijk is.

 

Wat kan de acupuncturist bij de aandoening PCOS betekenen?

Acupunctuur kan helpen om een regelmatige maandelijkse menstruatie cyclus op gang te brengen of te houden.

Daarnaast kan acupunctuur de hormoonbehandeling van het ziekenhuis ondersteunen bij het proberen om zwanger te worden. Dit kan door cyclusregulatie behandelingen. Dit zijn wekelijkse acupunctuur behandelingen.

 

Hoe werkt Acupunctuur?

Traditionele Chinese geneeskunde gaat uit van een eeuwenoude theorie over organen, waarin gesteld wordt dat (levens-)energie, Chi (Qi) genaamd, via energiebanen door het lichaam en haar organen stroomt. Acupunctuur kan deze energiestroom beïnvloeden door naalden te zetten. Jouw eigen lichaam kan op deze manier de balans herstellen. Door middel van acupunctuur wordt het zelfhelend vermogen van jouw lichaam aangesproken.

 

Hoe werkt Acupunctuur bij Vruchtbaarheid?

Acupunctuur bij vruchtbaarheid werkt door acupunctuurpunten aan te prikken op de energiebanen die te maken hebben met het reproductiesysteem – dus met de baarmoeder en eierstokken en de hormoonhuishouding, om bijvoorbeeld meer eitjes te krijgen, een betere menstruatiecyclus of een betere innesteling en, voor de man, beter en meer bewegelijk sperma. Daarnaast wordt er geprikt op een stukje stressreductie. De behandeling is holistisch en individueel, dat wil zeggen er wordt gekeken naar je hele systeem en je hele individuele problematiek wordt bij acupunctuur behandelingen meegewogen.

 

Acupunctuur voor miskraampreventie en acupunctuur gedurende de zwangerschap

Acupunctuur kan helpen voor miskraampreventie. Zeker ook tijdens een IUI, IVF, ICSI, Cryo traject wordt vaak tot de 13e week of soms 20e week doorbehandeld, omdat er een grotere kans op miskraam is. Klik hier voor meer informatie over acupunctuur tijdens de zwangerschap / acupunctuur voor miskraampreventie.

 

Dit artikel is geschreven door Mirjam van Huis.

Acupuncturist Mirjam van Huis

Mirjam van Huis (1969) is gediplomeerd acupuncturist en gespecialiseerd in vruchtbaarheidsbehandelingen. Ook is zij Chinese voedingsleer deskundige en geeft zij voedingsadviezen vanuit de Chinese geneeskunde. Zij is sinds 2001 gevestigd in Amsterdam en heeft een praktijk op het Rokin. Daarnaast houdt zij op zondagmiddag en avond praktijk in Castricum.

 

Voor Mirjams pagina: ‘Acupunctuur en menstruatieklachten’ klik hier.

Voor Mirjams ‘Acupunctuur en zwanger worden’ pagina klik je hier.

 

Mirjam van Huis / Smooth Relief – Acupuncturist Amsterdam en Castricum

info@smoothrelief.com / 06-15630276

 

Smooth Relief acupuncturist Amsterdam

Sharing is caring!