Een miskraam is een onzichtbaar verlies

Wist je dat ongeveer 1 op de 4 vrouwen met een miskraam te maken krijgt in haar leven? En hoe pril je misschien ook nog zwanger was, het raakt je diep. Een miskraam is een onzichtbaar verlies, maar je verliest wel degelijk het kindje dat je verwachtte. En bij verlies hoort rouw.

Bovendien speelt er meer dan rouw alleen, je kinderwens loopt daar ook doorheen en als je eenmaal zwanger bent geweest kan je kinderwens nog veel sterker worden. Wat rouwen om een miskraam ingewikkeld maakt, is dat het niet duidelijk is wie of wat je precies verliest.

Ik noem het je ongekende kindje; het is het kindje waar je al afscheid van moest nemen voor je de kans kreeg om het te leren kennen. Er zijn nog geen herinneringen aan je ongekende kindje en dat maakt het dus lastig. Maar je hield al van dit kindje dat onder je hart groeide en je bent ermee verbonden, of je je daar nu bewust van bent of niet. Als je ongekende kindje plaats mag hebben in je leven geeft dat rust.

Hoe geef je je ongekende kindje dan plaats?

Je kunt een hoekje in huis of plekje in de tuin maken, een tatoeage laten zetten of een eigen ritueel bedenken en uitvoeren. Toch kun je je daarna nog steeds heel alleen voelen in je verdriet en gemis. Anderen ontmoeten die ongeveer hetzelfde hebben meegemaakt geeft herkenning, je voelt je gesterkt.

Hoe mooi is het als je samen met andere vrouwen een bijzonder ritueel kunt doen, met genoeg ruimte voor je eigen invulling én op een symbolische manier vorm kunt geven aan de verbinding met je ongekende kindje(s). Waarmee je een tastbare herinnering creëert. Ik heb daar een bijzondere manier voor: de workshop ‘Geef je ongekende kindjes plaats’.

Foto’s met witte ballonnen

Onderdeel van de workshop is een fotosessie door een professionele en integere fotografe die in de prachtige omgeving van Ede mooie foto’s van je gaat maken. Persoonlijke foto’s waarop we het onzichtbare zichtbaar gaan maken, met voor ieder ongekend kindje een witte ballon.
Verder is er tijd en ruimte genoeg om ontspannen met elkaar te praten, met bovendien een heerlijke lunch die we -als het weer het toelaat- als picknick tot ons kunnen nemen 😉

Na de dag krijg je een voorselectie van foto’s waaruit jij de 2 mooiste van jezelf kiest. Deze bewerkt de fotografe met een tekst van jouw keuze en die krijg je afgedrukt thuisgestuurd. Een bijzonder monument voor je ongekende kindjes!

Meer dan contact met lotgenoten

Dit is zoveel meer dan een dagje zijn met lotgenoten, het is een dag om te ontmoeten, verbinden en helen. Je kunt natuurlijk zelf een fotoreportage regelen. Maar ga je dat ook echt doen? En waar vind je dan een goede, inlevende fotograaf? Bovendien mis je dan het contact met anderen, met ‘zusters’ die weten hoe het voelt. En natuurlijk ben ik er deze dag om je te ondersteunen en het op een fijne manier te begeleiden.

Wil je graag meer verbinding met je ongekende kindje ervaren, maar wel op een lichte manier? Een mooie herinnering creëren en je ongekende kindje(s) herdenken?
Op een ontspannen manier andere vrouwen ontmoeten, vrouwen die begrijpen hoe je je soms voelt? Kom dan naar de workshop Geef je ongekende kindjes plaats. 
Ga naar www.praktijkjanna.nl/workshop-miskraam-herdenken/ voor meer info en om je in te schrijven. En wil je graag een impressie van de foto’s zien? Op mijn Instagram heb ik er een aantal gedeeld.

Irene Otto is psychosociaal therapeut en (online) coach. Ze helpt in haar praktijk vrouwen na een misgelopen zwangerschap en bij een (nog) onvervulde kinderwens.
Ze helpt je anders omgaan met je emoties zodat je op een positieve manier weer vooruit kunt in je leven, als een versie 2.0 van jezelf.
Op www.praktijkjanna.nl lees je meer over haar persoonlijke manier van begeleiden.

Lees ook het artikel Dit is waarom ik geloof in de steun van ‘zusters’  van Irene. 

Sharing is caring!