We staan er misschien helemaal  niet bij stil dat seizoensgebonden eten een grote bijdrage levert aan de gezondheid en vruchtbaarheid van mens & dier. Veel mensen denken namelijk helemaal niet na over de herkomst van een bloemkool of kropsla als ze die in hun mandje leggen en al helemaal niet als het biologisch is, ik ook niet. We gaan er toch gewoon vanuit dat die uit Nederland komen? Nee dus. Je denkt misschien ook dat wanneer je biologische producten eet, of enkel gezonde items koopt, je bewust aan het consumeren bent. Maar bewust consumeren houdt ook in dat je denkt aan de seizoenen waarin je elk soort fruit of groente het best kunt kopen.

 

BETERE VOEDINGSWAARDEN
Alle producten hebben in ‘hun eigen’ seizoen een betere voedingswaarde en die hebben wij nodig, vooral als we gaan voortplanten want de juiste voeding zorgen voor onder andere een goed immuunsysteem en vorming van DNA. Veel voedselketens en supermarkten voorzien hun groente en fruit, buiten het seizoen om, van chemicaliën om ze er altijd stralend uit te laten zien. Dit zit vaak vol met pesticiden, conserveringsmiddelen en andere stoffen. Zo wordt het natuurlijke voedingsniveau aangetast maar zien ze er wel frisser uit. Deze pesticiden zijn een aantasting op onze gezondheid, vruchtbaarheid & millieu.

BETER VOOR HET MILIEU
De schappen in de supermarkten zien er in januari bijna precies zo uit als in augustus. Dit komt door de moderne voedseltechnologie en wereldwijde distributie. Voordat de groente en fruit in het schap belanden is er al veel energie in gestoken, voor de teelt, de verpakking en het vervoer (uitstoot van schadelijke gassen). Denk aan je sperzieboontjes die in de winter en het voorjaar niet van eigen bodem komen, maar worden overgevlogen van uit Marokko. Pesticiden en hormoonmedicatie (zoals bijvoorbeeld de pil en de medicatie die gebruikt worden bij vruchtbaarheidsbehandelingen) veroorzaken zelfs misvorming bij vissen waardoor zij onzijdig worden en dat geldt niet alleen voor pesticiden maar zeker ook door het gebruik van hormoonmedicatie. Niet alleen een aantasting op onze gezondheid, vruchtbaarheid & milieu maar dus ook van dieren!

EERLIJKE ECONOMIE
Door seizoensgebonden en uit eigen regio te eten ondersteun je de lokale boeren en daarmee de lokale economie. Het helpt het milieu ook door het aantal kilometers, die de producten moeten afleggen naar je bord, te verminderen. Hoe meer lokale producten je eet, hoe kleiner de kans dat het de halve wereld overgevlogen is. Dus kies voortaan voor seizoensgebonden producten voor een betere gezondheid, vruchtbaarheid en beter milieu!

BEGIN BIJ JEZELF.

Scroll naar beneden, klik op de afbeelding van de maand, print hem uit en plak hem op je koelkast. Het is een kleine investering in de wereld waarin je jou kindje zou willen zien opgroeien!

Succes!

Melany

 

Waardeer je deze informatie?

Help ons blijven bestaan en doneer naar draagkracht!

Bedrag * 

 

 

Sharing is caring!