Eén van de problemen bij vruchtbaarheid is dat er geconstateerd wordt dat je te weinig eitjes aanmaakt in een ivf traject. Veelal komt dit voor als je wat later in je leven met een zwangerschapswens bezig bent. “Ben je opgedroogd?, ‘Ben je te laat?’. Nee, dat hoeft niet..

Vanuit de Chinese Traditionele geneeskunde valt hier veel aan te verbeteren.

Een gezonde leefstijl

Stress omlaag brengen, meer rust in je leven, genoeg slaap, niet te intensief sporten, goede voeding, geen alcohol, het verminderen van koffie, dit zijn factoren die invloed hebben op je constitutie en je basisenergie. En dan echt hè. Dus consequent en voor langere tijd verbetering in je levensstijl brengen, in het leven van jou en dat van je partner.

Voeding

Chinese voedingsleer heeft een aantal adviezen die invloed hebben op je basisenergie en daardoor op follikelgroei. Goede voeding is de basis van leven.

Acupunctuur voor follikelgroei

Er is minimaal 3 maanden wekelijks acupunctuur nodig om een verbetering in follikelgroei en te bewerkstelligen. Het gaat om een aaneengesloten periode, dus ook tussen ivf pogingen wordt doorgegaan met acupunctuur om de follikelgroei te verbeteren.

Wat doet acupunctuur?

De Traditionele Chinese geneeskunde (TCG) beschrijft een systeem van organen, verbonden door energiebanen. Door naaldjes te zetten op bepaalde punten op deze energiebanen wordt het zelf-helend vermogen van het lichaam aangesproken en ontstaat er een betere balans. Voor vruchtbaarheid wordt vooral de Nier energie en de Lever energie uit de Chinese geneeskunde als belangrijk gezien. Daarnaast is de therapie individueel en wordt jouw persoonlijke situatie en constitutie in ogenschouw genomen.

Ook de Chinese voedingsleer volgt deze theorie. Er wordt voeding aangeraden die goed is  voor het verbeteren van je Nier en Lever energie èn die goed is voor jouw persoonlijke conditie.

Stress release en ondersteuning

Verder kan acupunctuur ondersteunen in stress release in deze heftige emotionele periode en kan de acupuncturist een luisterend oor bieden. Er kunnen naaldjes worden gezet tegen stress, verbetering van slaap, emotionele klachten et cetera. De inzet van een acupuncturist met veel ervaring met fertiliteit kan van belang zijn maar wordt ook ervaren als zeer ondersteunend gedurende het gehele traject.

Natuurlijk zwanger worden en andere trajecten

Ook bij natuurlijk zwanger worden, of in een IUI of ICSI traject kan acupunctuur ingezet worden ter bevordering van vruchtbaarheid. Zowel de vrouw als de man kan behandeld  worden.

Mirjam van Huis (1969) is gediplomeerd acupuncturist en gespecialiseerd in vruchtbaarheidsbehandelingen. Ook is zij Chinese voedingsleer deskundige en geeft zij voedingsadviezen vanuit de Chinese geneeskunde. Zij is sinds 2001 gevestigd in Amsterdam en heeft een praktijk op het Rokin. De praktijk is gesitueerd 1 metrohalte vanaf Amsterdam Centraal Station (halte Rokin, uitgang Spui). Daarnaast houdt zij op zondag praktijk in Castricum.

Meer informatie over ‘acupunctuur en zwanger worden’ zie Mirjams website: 

https://www.smoothrelief-acupunctuur-amsterdam.nl/acupunctuur-zwanger-worden-amsterdam/

Mirjam van Huis / Smooth Relief Acupunctuur

info@smoothrelief.com / 06-15630276

Sharing is caring!