Vorig jaar werd ik benaderd door Ruta Puylaert, lotgenoot, voetreflextherapeute en eigenaresse van KinderwensUtrecht, die zich gespecialiseerd heeft op het gebied van fertiliteit. Ze stuurde mij een enthousiaste mail en wilde alles weten over Kinderwensbloggers, de projecten die daaruit voortvloeien en wat mij beweegt dit allemaal te doen. Ik vond dat heel leuk omdat meestal ik de persoon ben die de kritische vragen stelt (wanneer het gaat om samenwerking). Ik volg niet alleen mijn gevoel maar iemand moet ook passen bij KWB. Een belafspraak en ontmoeting volgde snel. Altijd fijn, een gesprek als de gesprekspartners geïnteresseerd zijn in elkaars bezigheden en beweegredenen. Dit noem ik nou een vruchtbare start.

Ik had wel eens van voetreflextherapie gehoord maar wat t precies inhoud dat wist ik niet, het trok me nooit aan want ik houd niet zo van gefriemel en al helemaal niet aan mijn voeten! Gelukkig kietelt het niet en dat merkte ik ook tijdens de behandeling die ik bij Ruta heb gedaan. Ik wilde het zelf ervaren om erover te kunnen schrijven en je weet maar nooit, wie weet is het ’t laatste zetje dat nodig is om kinderwens 2.0 werkelijkheid te laten worden.

Wat is voetreflextherapie en hoe werkt t?

Het is niet helemaal duidelijk waar het vandaan komt maar voetreflextherapie wordt vooral beoefend in China, India & Egypte maar wie het als eerste tot een geneeswijze maakte dat is niet achterhaald. Het lijkt op een massage, er wordt gedrukt, getikt en geduwd. De voet is opgedeeld in zones die andere plekken op je lijf vertegenwoordigen. Hiermee spoor je probleemgebieden op. Bekijk dit filmpje waarin Ruta zelf uitleg geeft.

Naar Utrecht, intake

Goed! Op naar het wonderschone Utrecht want daar houdt Ruta praktijk. Vanuit de Kop van Noord-Holland is dat wel n pittig eindje maar ik ga iets leren vandaag, dus ik ben erg benieuwd. Melle gaat mee, de oppas heeft zich afgemeld. Daar aangekomen betreed ik een groot pand met allemaal zorgaanbieders. Ziet er poepiechique uit. We gaan naar de wachtkamer op de eerste verdieping. Ruta haalt ons op, ze draagt een doktersjasje wat haar niet afstandelijk maakt omdat zij een warme exotische uitstraling heeft. De ambiance is warm, we voelen ons op ons gemak. Ruta wist niet dat Melle ook mee kwam en binnen no time creëert zij een plekje voor hem waar hij naar Pieter Konijn kan kijken.

 

Vooraf moest ik een intakeformulier invullen, best uitgebreid formulier maar dat vind ik niet erg want dan kan de therapeut zich goed voorbereiden. De antwoorden naast elkaar te zien gaven mij trouwens ook bepaalde inzichten over mijn gezondheid en gebeurtenissen in mijn leven.

Uit de antwoorden op het intakeformulier kon Ruta opmaken dat ik veel had meegemaakt. Ze diept alles uit wat betreft de wens en zonder enige terughoudendheid vertel ik gedachtes die ik tegen mezelf nog niet eens hardop heb durven uitspreken. Ik geef hier zomaar toe dat ik twijfels heb over kinderwens 2.0. Ik geef toe dat ik best voel dat ik ouder ben, dat ik in mijn hoofd minder flexibel ben dan ik zou willen en dat ik het ook lichamelijk best zwaar vind om moeder te zijn. Ga ik dat wel redden een 2e? Het is niet dat ik me ervoor schaam maar t is zo verwarrend want het verlangen naar zwangeren en zogen is er ook. Deze signalen maken me onrustig. Ook omdat ik mezelf onder druk heb gezet door een grens te bepalen, iets wat ik ook nog nooit eerder deed. Ik mag van mezelf tot en met mn 46e nog actief proberen maar daarna moet het ophouden.

De behandeling

Ik ga liggen op een comfortabele massagetafel met zicht op een raam. Aan het voeteneind zit Ruta. Eerst legt ze een warme doek onder mijn voeten en dan bekijkt ze mijn voeten. Ze pakt een crème en smeert mijn voeten één voor één in, ik ontspan. Ik heb warme voeten, leve de gemberthee.. De behandeling is begonnen. Het voelt als een soort massage en ik voel van alles. Ze drukt op plekken en de ene keer voel ik t nauwelijks en de andere keer doet t echt zeer. Net als bij acupunctuur kan ik precies aangeven waar het naar toe straalt. Ik blijf dat gek vinden. Ik voel die meridianen zonder dat ik weet hoe het zit met die dingen. Ruta stelt vragen, ik geef antwoord. Ze voelt en ik heb het idee dat ze niet iedere keer naar mijn voeten kijkt maar nadenkt over wat ze voelt. Ik wacht het rustig af. Dan zegt ze; “Wat vooral naar voren komt is de zone die de bijnieren moeten vertegenwoordigen. Deze springen er duidelijk uit.” Ja, ik ben zeer vermoeid. Nee, ik slaap niet voldoende.” Schaam, schaam want hoe vaak zeg ik dat wel niet tegen anderen?!? Ruta stelt voor om de adviezen en vragen die ze heeft en normaal tijdens een behandeling bespreekt te verplaatsen naar een moment waar Melle niet bij is. Dat vind ik een goed idee, ze pikken toch meer op dan je denkt en hij hoeft niet belast te worden met mijn ‘problemen’. Melle en ik vertrekken weer, maar niet zonder een kleine rondleiding. Ruta is zichtbaar trots op haar werkplek en terecht! Jammer dat Utrecht niet naast de deur is want ik had graag in behandeling gebleven.

Advies (zonder vervolgbehandeling)

Dit advies volgt een paar dagen later en ik wist het natuurlijk al een beetje. Ruta windt er geen doekjes om (zachte heelmeesters maken stinkende wonden) dus ik ga het wat rustiger aan doen. Ik kan en doe veel maar het gaat wel ten koste van mijn gezondheid en dus ook van mijn kinderwens.
Bij mij gaat het natuurlijk ietsjes anders want ik ga niet in behandeling, het blijft bij de intake maar bij Ruta worden er (na de Intake) vervolgconsulten op maat samengesteld op basis van het moment in de cyclus. Naast de voetreflexbehandelingen ontvang je adviezen over voeding, vitaminen, leefstijl en natuurlijk mentale ondersteuning. Tijdens een medisch traject worden de behandelingen afgestemd op de vruchtbaarheidsbehandeling. Uiteraard is Ruta volledig op de hoogte van de behandelingen en medicatie zodat zij in kaart kan brengen welke klachten gerelateerd kunnen zijn aan de medicatie en welke niet. Doordat zij deze kennis heeft past zij de behandelingen ook aan (voor de punctie om klachten te minimaliseren en natuurlijk rond de terugplaatsing). In een natuurlijke cyclus wordt er meer gekeken naar waar in het leven de disbalans (mentaal, leefstijl, stress, relatie etc.) zit.

Speerpunten van deze praktijk; aandacht, begrip, vergroten van het vertrouwen en zelfherstellend vermogen van het lichaam. Een gezonde combinatie van regulier en complementair, kortom de ideale vorm van zorg wat mij betreft.

Liefs,
Melany

 

 

 

Sharing is caring!