Naar aanleiding van het artikel: “De stille epidemie: bijnieruitputting” schrijf ik deze blog. In dit artikel (en de bronnen die ik vermeld) vind je veel meer informatie over de oorzaken en gevolgen. Alleen staat er in “De stille epidemie….” weinig tot niets over vruchtbaarheid, terwijl bijnieruitputting je hormonaal volledig uit balans kan brengen, waardoor de kans op een (doorgaande) zwangerschap aanzienlijk kleiner is.

De bijnieren en de schildklier zijn de belangrijkste organen in ons lichaam, die meer dan 50 soorten hormonen in ons lichaam produceren, aan- & rondsturen. Hormonen bepalen onze gezondheid, stemming en persoonlijkheid. Gek idee dat het stofjes zijn in je lichaam, die bepalen of je je gelukkig voelt in je koppetje en je letterlijk lekker in je vel zit! Stofjes waarvan je niet bewust bent dat zij het allemaal regelen.

Zoals jullie gewend zijn ga ik niet alleen maar zeuren over hoe erg dat is en waarvoor je moet uitkijken. Ik houd van oplossingen en niet van piepen. Ik zal duidelijk omschrijven wat je er aan kan doen. Weet je wat? Voor de gezelligheid draai ik het om. Eerst wat je er aan kan doen en daarna waardoor het komt.

We beginnen met het meest eenvoudige;

WATER. Water drinken zorgt ervoor dat je niet uitdroogt.
ONTSPANNING in de vorm van yoga en/of meditatie valt dan zeer aan te bevelen omdat deze direct resultaat bieden. Ik heb een heel goede ontspanningsoefening, het betreft een geluidsbestand, die speciaal ontworpen is voor vrouwen en mannen met vruchtbaarheidsproblemen. Deze oefening kreeg ik van Rika Lukac. Stuur mij een email en ik stuur het je met alle liefde toe.
NACHTRUST, slapen minimaal 7, tenminste 8 uur per nacht, zonder onderbreking.

Wat is het probleem van bijnieruitputting?
Bijnieruitputting is moeilijk terug te draaien omdat je het eigenlijk pas merkt nadat je je lijf al een poos verwaarloosd hebt….. Je bijnieren zijn constant aan het werk om de boel in balans te houden, ook als je slaapt dus daarom is het belangrijk dat je genoeg slaapt, je je ontspant en je lijf de juiste voedingstoffen geeft. Herstellen van een bijnieruitputting duurt vrij lang, raadpleeg een (natuurgeneeskundig)arts.

Wat te vermijden?
Uitdroging, slaaptekort, stress, schadelijke e-nummers , bespoten voeding, suikers, (te veel/onjuist afgestemde) medicatie, (te veel/onjuist afgestemde) supplementen.

Symptomen bijnieruitputting
Doodmoe, je kunt je bed niet uitkomen. Cafeïne- / suiker- / zoutzucht, herhaaldelijk verkouden (immuunsysteem ligt op zijn gat), verlaagd libido, zwakke spieren/stramme gewrichten, geheugen verlies.

Wat is de link tussen bijnieruitputting en vruchtbaarheid?
Simpel, de hormoonhuishouding van zowel man als vrouw raakt uit zijn evenwicht. De vrouw loopt bijvoorbeeld het risico dat ze een teveel of te weinig van een bepaald hormoon binnen de cyclus produceert en dan vaak ook nog op het verkeerde moment. Bijvoorbeeld bij de innesteling dan hoort je progestronlevel te stijgen en als dat niet gebeurt vind er geen innesteling plaats of de embryo wordt afgestoten. Bij de man; de ontwikkeling van zaad, libido en functioneren van het geslachtsorgaan worden bepaald door hormonen aangemaakt in de bijnierschors. Bijnieruitputting gaat vaak hand in hand met schildklierproblemen. Nog voor je schildklier in onderfunctie gaat zullen eerst je geslachtklieren dat doen. En dit zijn slechts enkele gevolgen.

Tip:
Gratis E-boek van Jesse van der Velden over bijnieruitputting.

Bronnen:
Online artikel over bijnieruitputting
Boek “Innesteling, zwanger worden en blijven”.


Geschreven door Melany

Sharing is caring!