Jessica is een wensmoeder, die onkruid eet. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt! Ze vertelt in dit blog waarom het een bijdrage levert aan je vruchtbaarheid en de strijd aangaat met bijvoorbeeld PCOS. Ze deelt een zalig recept met ons. Het is een pastagerecht, maar je kan het ook als pizzadeeg of brood gebruiken.
Ik heet Jessica en ik ben naast behandelingen mij gaan verdiepen in wat ik kan doen om mijn vruchtbaarheid te verbeteren. We hebben 1 zoon gekregen na 6 jaar door IVF, hij is nu 2 jaar. Ik ben daarvoor enorm afgevallen en dat werkte al goed, maar ik wilde meer doen. Ik zocht het antwoord in kruiden en planten ofwel onkruid. Wat er zo grappig aan is, is dat je het gratis kunt krijgen. Het groeit overal en ik pluk het gewoon. Net als Jacob Hooij, alle producten van Jacob Hooij komen komen van wildpluk. De voornaamste ingredienten die ik gebruikte voor mijn pasta zijn boekweit en melganzevoet want daar heb ik baat bij, we willen graag een 2e kindje. We hopen natuurlijk op een spontane zwangerschap maar een beter geconditioneerd lijf voor IVF is ook ok omdat het een voorsprong geeft en meer succes geeft.
Boekweit is een geweldig product om mee te werken en je kan er vele kanten mee uit en is op de koop toe supergezond.
Het bevat vele D-chiro-inositol, een component van de secundaire route voor insuline signaaltransductie. Hier zijn vooral vrouwen met PCOS bij gebaat omdat deze vrouwen niet of minder in staat zijn om DCI aan te maken. Ze verbruiken het suiker in hun bloed minder en minder DCI betekent een hoger testosteron gehalte. Een te hoge testosteronspiegel is de oorzaak van veel klachten die bij PCOS kunnen voorkomen: geen ovulatie, een onregelmatige of helemaal geen menstruatie, cystes op de eierstokken, overbeharing, haaruitval, acne, onvruchtbaarheid etc. Daarnaast bevat boekweit meer eiwitten dan andere granen (wat eigenlijk een misvatting is aangezien boekweit een plant is van de familie japanse duizendknoop en geen graan). Het is rijk aan aminozuren lysine en arginine. Arginine versterkt het afweersysteem, helpt bij het functioneren van spieren en is belangrijk voor de mannelijke vruchtbaarheid. Lysine is nodig voor weefselherstel, de aanmaak van antilichamen, hormonen en enzymen. Dan ben ik nog niet aan praten over alle vitamines en mineralen die boekweit bevat, onder aan deze blog vind je de voedingswaarde van boekweit.
Boekweit bevat ongeveer 12-14 gram eiwit per 100 gram. Dit kan je vergelijken met andere granen. Ook is het verassend dat boekweit het aminozuur lysine bevat, want dat ontbreekt in de meest gewassen, zoals tarwe, haver, rijst etc. Boekweit is ook een rijkelijk gevulde bron van oplosbare en niet oplosbare voedingsvezels. Weet je dat 100 gram boekweit 10 gram vezels oplevert? Dat is zelfs al een derde van de dagelijkse behoefte aan vezels voor vrouwen en een vierde van de dagelijkse behoefte aan vezels voor mannen. Wist je dat vezels de darmperistaltiek kunnen versnellen en op die manier de giftige stoffen uit de darmen helpen te elimineren? Fantastisch toch? Nu is het wel zo dat Boekweit weinig vitamine C bevat, maar het wel over een chemische component rutine beschikt die het lichaam helpt efficiënt vitamine C te gebruiken, dit is uniek. Rutine zelf heeft ook sterke antiontstekingseigenschappen en helpt om bloedstolsels te voorkomen die zich kunnen vormen in de bloedvaten.
Melganzevoet: voor mij is melganzevoet een vaak gebruikt (on)kruid, ik trek er een thee van, samen met andere helende kruiden. Maak er pasta van samen met boekweit en brood ga ik er ook nog van maken, dus voor mij een perfecte aanvulling in mijn liefde voor kruiden. Het is gezond en ik vind het lekker smaken, heeft iets bitter maar ook nootachtig. Het is ook een vitaminebom, maar ik zeg altijd bij al het kruidengebruik: nooit langer dan 4 weken achtereen, ik wissel de kruiden om de paar dagen af want overdaad schaadt! Als voedsel in poedervorm kan Melganzevoet de menstruatiecyclus onderdrukken. In Melganzenvoet zitten ook de stoffen: saponinen of zeepstoffen (in de wortel); oestrogeenachtige stoffen en staat bekend als een mogelijke werking tegen overgangsklachten. Verder ook betaïne, flavonoïden, oxaalzuur, proteïnen, vitaminen en mineralen. Dat maakt dat deze plant beschikt voor de volgende medicinale werkzaamheden: bloedzuiverend, ontstekingsremmend bij nier- en blaasinfecties, longondersteunend en wondhelend. Let op!!! Mensen met nierproblemen mogen zeker niet teveel eten want er zit oxaalzuur in.
Pastarecept:
Voor 4 personen
200g boekweit meel
100g zaden van melganzevoet
2 eieren
Scheut olijfolie
Scheut water
Bereiding:
Doe de helft van je meel in een grote kom of op aanrechtblad. Maak een kuil in het midden en breek de eieren erin. Meng het deeg en doe er steeds wat meel van de randen bij. Rustig voeg je de rest van het meel toe terwijl je met 1 hand blijft mengen. Doe een klein scheutje olijfolie erbij en wat water, als je deeg goed genoeg is en het mengt goed kan je zelfs het water achterwege laten. Dan meng je het deeg tot een grote bol en laat het een half uur rusten in de koelkast met een doek erover. Verdeel je deegbol in 2 bollen
Strooi wat meel op het aanrechtblad en op de deegbollen. Rol de bollen uit tot een dunne plak deeg. Met een mes snij je de pasta tot dikte die je graag wilt (ik heb er tagliatelle van gemaakt). Breng een pan water aan de kook. Als het water kookt doe je de pasta erin. Het is verse pasta, dus is de kooktijd slechts 4 minuten. Serveer het met saus naar keuze, ik heb het geserveerd met een champignonnesausje en varkenshaasje (wel biologisch).
Bon appetite ?
Jessica
Voedingswaarde boekweit (per 100 gram)
vitamine B10.101 mg9 %, vitamine B20.425 mg33 %, , vitamine B37.020 mg44 %, vitamine B51.233 mg25 %, vitamine B930 µg8 %
fosfor347 mg50 %, ijzer2.20 mg28 %, kalium460 mg10 %, koper1.100 mg122 %, magnesium231 mg58 %, mangaan1.300 mg57 %, selenium8.3 µg15 %, zink2.40 mg22 %, lysine672 mg32 %, methionine172 mg24 %, tryptofaan192 mg69 % Bron: USDA National nutrient database
Voedingswaarde Melganzevoet (per 100 gram)
calorieën 26 kcal, water, eiwitten (proteïne)2,1 gr, calcium (72 mg), ijzer (0,9 mg), fosfor (hoge percentage), kalium (228 mg)
magnesium (hoge percentage), 5% van de ADH aan zinkvitamine, A(maar liefst 73% van de ADH), thiamine (B1), riboflavine (B2)(37% ADH), niacine (B3), pantotheenzuur (B5) , vitamine B6 0,3% in 100gr, ADH 1,5mg (draagt bij tot de regulering van de hormonale activiteit) maximaal 25mg dagelijks want anders wordt het schadelijk omdat het de zenuwbanen kan beschadigen.
Vitamine C (maar liefst 96% van de ADH), folaten (totaal – B11/ B9), cobolamines (B12), ascorbinezuur (C)41 mg, vitamine D, vitamine, E (alfa-tocopherol), Vitamin K (phylloquinone), Aminozuren, Lipiden: Verzadigde vetten , Enkelvoudig onverzadigd, Meervoudig, onverzadigd, Cholesterol
Bronnen:
Boeken: Geneeskrachtige planten en kruiden, Dr. Ute Künkele en Till R. Lohmeyer.
Eetbare wilde planten, 200 soorten herkennen en gebruiken, Steffen Guido fleischauer, Jürgen Guthmann, Ronald spiegelberger.
terraeluna.gezondheidsvoordelen-van-boekweit
https://www.ahealthylife.nl/de-voedingswaarde-van-boekweit/
Geef een reactie