Neen, ik bedoel niet in de tuin. Wel in jou en in mij…De menselijke geest is mijn passie…en ook mijn werk. Vooral de invloed van de mindset op ons lichaam en ons gedrag boeien mij enorm. Ik wil je vandaag 4 thema’s meegeven die mij enorm vooruit helpen om positief te blijven in mijn persoonlijke reis naar het realiseren van mijn droom en die ook de rode draad zijn doorheen mijn counseling- en coachingsessies rond de kinderwens, rond mijn kinderwens. Ik deel ze graag met jullie want ik ben ervan overtuigd dat ze jullie ook zullen inspireren.

HartOnderzoeken van de kinderwens
Wat wil ik echt? Waarom wil ik kinderen? Wat is mijn doel met ouderschap? Hoe ver wil ik gaan?
Stel jezelf die vragen die je een helder antwoord zullen geven. Pas als je weet wat je wil, kan je er ook helemaal voor gaan. En zie je duidelijk wat wel en niet bij je past of wat over je grenzen gaat.
Ik geloof dat een kind een uniek mens is met eigen doelen en levenslessen, veel meer dan het product van DNA van beide ouders zoals ik tijdens mijn opleiding psychologie heb geleerd en al zeker geen “middel” om mijn eigen behoeften te vervullen. Mijn verantwoordelijkheid als mama is om de meest liefdevolle en warme omgeving te creëren waarin mijn kind de allerbeste versie van zichzelf kan worden en zijn of haar volledige potentieel kan gaan leven. Het is mijn opdracht om mijn kind te stimuleren om zijn of haar eigen levensmissie te vervullen, wat deze ook is. Bij die liefdevolle omgeving hoort voor mij ook een papa. Ik heb de opties van solomoederschap, bekende en onbekende donor en zelfs mijn eicellen laten invriezen overwogen, en ontdekt dat deze niet passen bij mij en wat ik wil. Dit is mijn persoonlijke keuze. Wat past bij jou? Welke vragen stel jij jezelf?

HartHindernissen en blokkades opheffen
Een brandend verlangen en een krachtige kinderwens hebben, actief doelen stellen naar de realisatie van je droom toe en er helemaal in geloven, hebben een geweldig effect op de realisatie ervan. Alleen deze positieve intenties moeten ook gepaard gaan met het loslaten van alles wat je op een dieper level tegenwerkt. Anders saboteer je jezelf en ook je kinderwens.
Bewust en onbewust hebben we allemaal beperkende overtuigingen, gedragspatronen en angsten die ons ervan weerhouden te hebben wat we willen. Ken je dat gevoel als er iets gebeurt of iemand zegt iets en jij ervaart een sterke weerstand? Hoe vaak sluiten we ons dan niet af of lopen we weg? Spreek je soms ook wel eens die zinnetjes uit die beginnen met ‘ja, maar…’ of ‘als…dan…’? Dit is de reden waarom zoveel mensen in kringetjes lopen.
Als psycholoog zou je verwachten dat ik wel weet hoe beperkende overtuigingen werken. Toch heb ik mezelf ook jarenlang gesaboteerd en ben ik in de valkuil van die stemmetjes getrapt. Elke keer als het idee in mijn hoofd naar boven kwam om aan kinderen te beginnen, kwam er direct een stemmetje dat zei “jij als moeder? Jij zal nooit een goede moeder zijn. Je bent het niet waard om mama te zijn.” of “ dan verlies je je vrijheid”… En telkens opnieuw zei ik “later, ik heb nog tijd genoeg”.
Herken jij dit ook? Die stemmetjes? Dat uitstelgedrag? Welke beperkende overtuigingen en gedragspatronen saboteren jou in het verwezenlijken van je kinderwens?
Elke dag zie ik mensen bij wie dit de grootste hindernis is. Ik geloof zelfs zo sterk in de kracht van het opheffen van je innerlijke blokkades dat ik er een online programma over heb gemaakt. Binnenkort lees je hier meer over!

HartPositieve mindset
Ook dit is niet altijd een makkelijke opdracht. Wat mij het meest helpt en rust brengt is om focus te houden op mijn droom om kinderen te hebben en bij alles wat op mijn pad komt mezelf de vraag te stellen of dit in harmonie is met die droom of niet, of het me dichter bij de realisatie ervan brengt of niet. Indien ja…doen, indien nee…loslaten.
Een van de meest waardevolle inzichten die ik in mijn eigen coachingtraject hebt geleerd, is dat ik de omstandigheden niet kan veranderen maar wel de manier waarop ik reageer en ermee omga. Bij het werken met mensen besteed ik hier ook veel aandacht aan. Annelies (fictieve naam) is naar me toe gekomen omdat het realiseren van haar kinderwens haar hele leven overheerst. Ze proberen al 2 jaar zwanger te worden. Elke keer als een vriendin aankondigde dat ze zwanger was, dat ze een zwangere vrouw zag op straat of een moeder met haar baby,… werd ze overspoeld door verdriet en barstte ze in tranen uit. De rest van de dag bleef ze maar huilen. Voor haar omgeving moest ze leren loslaten en er niet zo door geobsedeerd zijn. Na 4 sessies voelt Annelies zich veel beter. Als ze nu in zo’n situatie terechtkomt, voelt ze nog steeds de pijn van het gemis maar ze verliest zichzelf er niet meer in. Ze heeft geleerd haar negatieve emotie (verdriet, frustratie, onmacht) te erkennen en te aanvaarden dat dit gevoel er mag zijn maar zichzelf er niet meer door te laten overspoelen.

HartStimulerende en ondersteunende omgeving
Mensen zijn sociale wezens en hebben liefde en warmte, begrip en steun nodig van anderen. Niet alleen een schouder om op uit te huilen als de dingen niet lopen zoals we willen maar in de allereerste plaats om te geloven in onze dromen en ons te helpen bij het verwezenlijken hiervan.
Het betekent dat je jezelf zoveel mogelijk losmaakt van mensen die enkel energie vreten en je in hun negatieve spiraal meetrekken. Dit zegt meer over hen dan over jou dus blijf bij jezelf. Je hebt mensen rondom jou nodig die je aanmoedigen, je hoop en vertrouwen geven op de momenten dat jij het even niet meer ziet zitten, die je focus terug op je doel brengen als jij die verloren bent, die je met warmte en steun omringen en geloven in jouw droom, die samen met jou op zoek gaan naar de beste opties om jou dichter bij het realiseren van je kinderwens te brengen. Wie zijn die mensen rondom jou?

Welke waardevolle inzichten haal jij uit deze blog? Of zijn er net dingen die weerstand bij je oproepen?
Ik hoor het graag van je. Je kan me bereiken via mijn website of via mail.

Veel liefs,
Sylvia

Sharing is caring!