Een miskraam…

Ik wist natuurlijk dat er een kans is dat de zwangerschap zou mislopen. Maar ik had er geen idee van dat het me zo diep zou raken. Want ook al is het inmiddels alweer 13 jaar geleden dat het mijzelf 2x achter elkaar overkwam, ik vergeet het nooit en weet nog goed hoe ik me voelde…

Eenzaam verdriet

De eenzaamheid van mijn verdriet raakte me diep. Ik had het gevoel dat ik nergens bij hoorde. Niemand die echt begreep hoe ik me voelde.
In 2015 mocht ik mijn verhaal delen in het boek ‘Liever bij mij…’ en daar schreef ik: “Natuurlijk zijn er mensen bij wie ik uit mag huilen of bij wie ik kan praten. Alleen moet ik dat zelf aangeven, en dat is lastig voor me.”

Dit zie ik bij veel vrouwen terug. Je gaat contact met sommige mensen uit de weg omdat je niet weet hoe je ermee om hun gaan. Je praat er liever niet over en je mist steun en begrip.
Ook al komt het echt wel vaker voor, je kunt je enorm eenzaam voelen omdat we er niet over praten en je vaak niemand kent die het ook (recent) heeft meegemaakt.

Het vertrouwen in je lichaam kwijt

Daarbij word je door een miskraam of door problemen rond je vruchtbaarheid geraakt in je vrouw-zijn en je vrouwelijke energie. Je lichaam is ingericht op het doorgeven van leven, maar bij jou lukt dat niet ‘zomaar’.
Je vertrouwen in je lichaam heeft een deuk opgelopen en je bent het contact met je lichaam langzaam maar zeker kwijtgeraakt. Als reactie op alle emoties schiet je vaak in je hoofd, en in de ‘doe-stand’. Dat is mannelijke energie en daarmee raak je steeds verder verwijderd van jezelf en je vrouwelijkheid.

Steun van zusters

Daarom geloof ik ook zo in de steun van ‘zusters’, in de kracht van een groep. Als je anderen ontmoet die dit ook hebben meegemaakt kun je daadwerkelijk VOELEN dat je niet de enige bent. Dat er anderen zijn die zich soms óók zo voelen, vrouwen die je begrijpen en die aan een half woord genoeg hebben.
Dat is zo helend, dat zie ik iedere workshop weer gebeuren, zoals bijvoorbeeld bij Minke. (Minke is een verzonnen naam voor een echte vrouw en ik deel haar verhaal uiteraard met haar toestemming.)

Minke’s ervaring

Na meerdere misgelopen zwangerschappen was ze haar vertrouwen in haar lichaam kwijt en voelde ze zich boos en teleurgesteld. De eerste keren dat het was misgegaan was ze doorgegaan, maar nu lukte het haar niet meer. Terwijl iedereen in Minke’s omgeving inmiddels een tweede of zelfs derde kind kreeg, ging het bij haar keer op keer mis en die confrontaties werden steeds moeilijker voor haar.
Ze zocht ondersteuning en handvatten om op een goede manier met haar verlies en verdriet om te kunnen gaan. Ze voelde dat ze het niet alleen kon, dat dit de juiste aandacht nodig had en kwam naar de workshop ‘Leer je lichaam weer vertrouwen’.

Een paar weken later kreeg ik een mail van Minke. Ze schreef: ‘De workshop was een fijne dag, omdat alle emoties er mochten zijn en ik me helemaal mocht richten op het verdriet en verlies van alle miskramen. Zonder daarbij te denken dat ik er nu maar een keer over op moet houden, zoals ik dat toch op een gegeven moment denk als ik met mensen in mijn omgeving er over praat.
Ook het verhaal dat je voorlas vond ik prachtig. En met de kaarsjes en cadeautjes is het verlies een soort van tastbaar gemaakt en niet langer onzichtbaar, heel fijn is dat.
Inmiddels gaat het goed met me. Natuurlijk heb ik nog wel mijn lastige momenten, maar dat mag er nu zijn en ik ervaar wel een soort rust en (meestal) acceptatie. Ik ben jou daarom dankbaar voor jouw inzet vrouwen te helpen en aandacht te vragen voor dit veelal onzichtbare verdriet!’

Leer je lichaam weer vertrouwen

Wil jij ook graag steun van ‘zusters’ ervaren? Zoek je handvatten om meer in contact met je lichaam te kunnen zijn? Mag je wel eens een dag lief zijn voor jezelf?
Kom dan naar de workshop ‘Leer je lichaam weer vertrouwen’.
Ga naar www.praktijkjanna.nl/workshop-rond-miskraam/ voor meer info en om je in te schrijven. En heb je vragen over jouw situatie? Stuur me een berichtje of mail me, je krijgt altijd antwoord.

Irene Otto is psychosociaal therapeut en (online) coach. Ze helpt in haar praktijk vrouwen na een misgelopen zwangerschap en bij een (nog) onvervulde kinderwens.
Ze helpt je anders omgaan met je emoties zodat je op een positieve manier weer vooruit kunt in je leven, als een versie 2.0 van jezelf.

Op www.praktijkjanna.nl lees je meer over haar persoonlijke manier van begeleiden.

 

 

Waardeer je onze site en activiteiten?

Help ons blijven bestaan en doneer naar draagkracht!

Bedrag *Sharing is caring!