In een artikel, vandaag geplaatst op Nu.nl naar aanleiding van moederdag wordt daar antwoord opgegeven. Zeker de moeite waard om te lezen maar waar ik het over wil hebben is een kleine irritatie. Je weet wel zo eentje die een klein beetje kriebelt maar je kan er niet bij.

Als vanzelfsprekend gaan we er in dit artikel natuurlijk weer van uit dat het dan ook lukt. Deze vanzelfsprekendheid lijkt maar niet uit te roeien en dan vindt er ook een andere idioot inzicht geboren. Heb je al gehoord dat sommige denken dat moederschap maakbaar is? Door de mooie medische technieken denken we ineens te kunnen toveren maar dat is helemaal niet het geval. “Wat is maakbaar? Wat is nou werkelijk maakbaar?” vraag ik mijn vriendin geirriteerd.  “Een boterham”, zegt ze lachend.

Hoe dan ook is het is nog steeds zo dat maar 50% van de stellen die een vruchtbaarheidsbehandeling doen na 3 ivf-pogingen met een baby naar huis gaan. Normaal gesproken ben ik zeer positief maar eerlijk gezegd vind ik dit maar bar weinig. Als je bij een operatie roept 50% kans van slagen denk je ook niet meteen joepie de poepie en bij kanker al helemaal niet. Kanker en vruchtbaarheidsproblemen zijn niet met elkaar te vergelijken, behalve op één vlak: de rouw. Het is verschrikkelijk om mee te maken.

Ik wil hiermee niet zeggen dat je bij de pakken neer moet gaan zitten want ik denk dat je onzettend veel kan doen aan je situatie naast vruchtbaarheidsbehandelingen. Bovendien heb ik er zelf 17 jaar in geloofd zonder dat ik enig wetenschappelijk bewijs had dat ik moeder zou worden en toch is het gelukt. Dagelijks krijgen wij emails en berichten via facebook van vrouwen die vertellen dat het eigenlijk niet kan maar dat ze toch na jaren zwanger werden en een kind kregen. Ook vrouwen die ‘uitbehandeld’ waren, die toch en een andere weg vonden naar moederschap via adoptie en pleegzorg maar ook een heleboel alsnog via de natuurlijke weg. Je kunt de paden van ons allen niet met elkaar niet vergelijken, behalve op één vlak; de rouw, de fases van verdriet & het gemis.

Voor hen die nog wachten hoop ik dat zij volgend jaar Moederdag kunnen vieren voor zichzelf en dit jaar lekker naar je eigen mams want die is heel blij met ons.

Liefs,

Melany

Sharing is caring!