Oktober, Pink Ribbon heeft deze maand gekoppeld aan borstkanker, en terecht wat mij betreft. Ik heb van dichtbij meegemaakt wat de impact van borstkanker is op je leven, maar dat is een ander verhaal.

Oktober is ook de maand waarin mijn 2e zwangerschap was uitgerekend. En ik met lege handen en een lege buik zat. Ik was snel weer zwanger na deze eerste miskraam, dat was spannend, en tegelijk was ik blij dat ik in oktober niet met een lege buik zou zitten. Helaas liep het weer mis… En daar zat ik dan, me verschrikkelijk leeg te voelen…

Ook al is het jaren geleden, ik vergeet het nooit. En jarenlang heb ik het er moeilijk mee gehad. Soms zonder het me te beseffen wat er aan de hand was. Zat ik ‘gewoon’ niet lekker in mijn vel en voelde me down en leeg.  En dan viel plotseling het kwartje. Dat het weer oktober was en de ‘verjaardag’ van mijn uitgerekende datum eraan kwam.
Inmiddels weet ik het, en heb ik er mijn manier in gevonden om ermee om te gaan.

Pregnancy Loss Awareness Month
Oktober is in Amerika Pregnancy & Infant Loss Awareness Month, met 15 oktober als speciale gedenkdag. Iedereen wordt die dag uitgenodigd om om 19:00 uur een kaarsje aan te steken voor de ongekende en gemiste kindjes en die kaarsjes minstens een uur te laten branden. Zo gaat er –door het tijdsverschil- een golf van licht over de wereld.

Nu branden er  ieder jaar op 15 oktober 2 kaarsjes bij mij thuis.

Ook in ons land mag er nog altijd meer openheid komen rond de impact van het verliezen van je ongekende kindje tijdens de zwangerschap, want weet je dat ongeveer 1 op de 4 vrouwen in haar leven te maken krijgt met minstens één miskraam? En het raakt me als ik bedenk hoeveel vrouwen het daar moeilijk mee hebben. Om te laten zien dat een miskraam veel meer impact heeft dan de meeste mensen denken ga ik dit jaar iets extra’s doen in oktober.

De Week van de Verbinding

Een week lang [van 9 t/m 15 oktober, de dag van de Wave of Light] inspireer en verbind ik vrouwen met elkaar die nog worstelen met het verdriet om hun miskraam.
Iedereen die mee doet krijgt tijdens deze week elke dag een mail met een korte video met een leuk opdrachtje of een kleine tip. Dat gaat je helpen om meer verbinding te ervaren, met jezelf en je omgeving én met je ongekende kindje(s).
Én: je doet het niet alleen: we doen het met een groep tegelijk samen, waardoor je ook de kracht van samen gaat ervaren!

Doe je mee? Ga naar www.weekvandeverbinding.nl en schrijf je in.

Iedereen kan helpen

Is het voor jou al langer geleden maar wil je wel helpen om de impact van miskramen meer bespreekbaar te maken? Doe dan mee aan de Wave of Light op 15 oktober en laat zien dat jij die ene in 4 bent.

Dit kan door bij het Facebook-evenement dat ik heb aangemaakt aan te geven dat je ‘gaat’ en door de 15e een foto van jouw kaarsjes te delen op Facebook, Instagram en/of Twitter met #waveoflight #ikhadeenmiskraam en #1opde4  Ook kun je de nieuwe community-pagina op Facebook Ik had een miskraam liken en de afbeeldingen die ik daar post delen.

En heb jij zelf geen ervaring met een miskraam, maar wil je wel helpen het onderwerp bespreekbaar te maken? Dan kun je natuurlijk dit artikel delen met zoveel mogelijk vrouwen. Want als 1 op de 4 ermee te maken krijgt, zijn er zeker ook vrouwen in jouw omgeving, al weet je het misschien niet van ze.

Oktober, jarenlang heb ik het rond deze tijd moeilijk mee gehad, en nu kan ik juist in deze periode mijn ervaring doorgeven en voor anderen het verschil maken.
Hoe mooi is dat <3

 

Met een warme groet,
Irene Otto
Praktijk Janna
www.praktijkjanna.nl
06- 237 444 85

Sharing is caring!