“We vinden nooit iets”, zegt de arts als ze de bloedprik formulieren uitprint. “Maar voor je geruststelling doen we dit even.” Ik vind het al lang best, die geruststelling heb ik nodig voordat we een nieuwe poging ingaan. Vertrouwen in mezelf en vertrouwen dat de miskramen “gewoon” pech waren.

De belafspraken lopen rommelig. Eerst wil de assistente niks vertellen, terwijl ze belt om de uitslag door te geven en de afspraak met de gyn gaat vervolgens 2 x mis. Na een maand ben ik lichtelijk geïrriteerd, ik wil volgende maand graag weer verder, dus wil de uitslag nu weten. Alles is goed, dat weet ik, maar ik wil het gewoon horen. Als ik dan eindelijk de gyn spreek begint het gesprek goed. Alle uitslagen waren goed. En toen kwam die “maar”.

“We hebben een uitzonderlijke gen-mutatie (1) gevonden. Eentje die ik nog nooit echt heb gezien. Je hebt een verhoogd risico op trombose. Niet heel erg, maar het is er wel. En dat zou de miskramen kunnen verklaren. Maar het kan ook gewoon pech zijn. Alleen weet ik nu niet wat we kunnen doen, daarvoor moet ik even gaan bellen met de academische ziekenhuizen in Amsterdam en Maastricht. Eind juli, als het chromosomen-onderzoek binnen is overleggen we dan even verder.” Ze ratelt door over dat we niet verder mogen met terugplaatsingen nu.

Ik ben alleen maar stil. Ik vraag nog net welke mutatie het is, en dat ik zelf ook even ga googlen, en dat vind ze verstandig. Ik bel mijn man, en geef het door. Ik heb iets met een laag verhoogd risico, en eigenlijk weet ik verder ook niks. We googlen.. En schrikken. Het zal een laag verhoogd risico, maar als het fout gaat.. Gaat het goed fout. Miskramen zijn nog maar de minst erge gevolgen. Eigenlijk hebben we geluk gehad dat ik nog geen goede zwangerschap heb gehad. Het had me mijn leven kunnen kosten!

Nu wachten we. Er zijn behandelmogelijkheden, hebben we gelezen, maar er is nog geen eenduidig advies. Ik ben benieuwd. Wel raar hoor, een negatieve uitslag uit onderzoeken waar nooit iets uit komt. Moeten we dan ook weer mee dealen. Naast het medisch traject om zwanger te worden, komen we nu ook in een medisch traject om zwanger te blijven en zwanger te zijn. Fuck.

 

  1. Het gaat om een heterozygoot protrombine G20210A mutatie.

 

 

Lees hier meer blogs van Nanda

Sharing is caring!