In de afgelopen jaren heb ik al honderden vrouwen na een miskraam mogen helpen de draad weer op te pakken. Hoe mooi is het dan als mijn cliënten me vertellen [vaak voordat ze het anderen laten weten] dat ze weer opnieuw zwanger zijn?
Het ontroert me altijd weer. Afgelopen tijd sprak ik meerdere dames die weer pril zwanger zijn na herhaalde miskramen en wat mij het meest wordt gevraagd is hoe je kunt omgaan met de angst dat het weer misgaat.

Nooit meer onbezorgd zwanger

Wanneer je een miskraam hebt gehad [en zeker als het je vaker is overkomen]  heeft je vertrouwen in de goede afloop een knauw gekregen. Je bent helaas je onbezorgdheid kwijt, hoe jammer dat ook is.
De mensen in je omgeving lijken vaak te denken dat het nu dan wel weer goed met je zal gaan, maar je bent je eerdere verlies of verliezen niet zomaar vergeten. Naast dat je een nieuw kindje verwacht, rouw je nog om je ongekende kindjes, het verdriet daarover poets je niet zomaar weg.

Nu je weer zwanger bent leef je tussen hoop en vrees. Soms is de hoop dat het nu wel goed zal gaan op de voorgrond, maar je hebt ook je reserves. Door er ook rekening mee te houden dat het weer niet goed zal aflopen probeer je onbewust jezelf te ‘beschermen’ tegen het verdriet en de pijn van weer een misgelopen zwangerschap, alleen gaat dat natuurlijk niet.
En die onbewuste zelfbescherming kan zelfs zoveel invloed hebben dat je geen connectie durft te maken met je nieuwe kindje-in-wording.
Maar weet je… angst is een emotie die ook hoort bij het leven als mens. We zijn het ons vaak niet bewust, maar we hebben veel minder controle over hoe het leven loopt dan we zelf denken.

Je angst voor nieuw verlies hoort bij je rouw

Je angst dat het ook deze keer misgaat hoort bij een zwangerschap na eerder verlies. Je kunt het zien als één van de manieren waarop je rouw zich uit.
Die angst is er nu eenmaal soms, en verwachten dat je angst helemaal weg zal gaan is niet reëel.
Het beste dat je kunt doen is jezelf hierin serieus nemen. Geef jezelf zo nu en dan de tijd en ruimte voor alle emoties, ook de minder fijne. Praat erover, met je partner, met een goede vriendin, je verloskundige of neem contact op met mij als je niemand in je omgeving hebt waar je je verhaal kwijt kunt. Lukt het je zelf niet goed om je emoties zo nu en dan toe te laten, aarzel dan niet om hier hulp bij te zoeken.

Ben jij wel erg angstig?

Merk jij dat de angst je leven wel heel veel beïnvloed en/of heb je misschien last van herbelevingen? Dan heb je wellicht een post-traumatische stress-stoornis (PTSS) overgehouden aan je eerdere ervaringen. Dat komt vaker voor na miskramen, dus als het bij jou zo is, ben je zeker niet gek.
Met behulp van EMDR-therapie is PTSS heel goed te behandelen, ga naar je verloskundig of huisarts als je hieraan twijfelt. Zij of hij kan met je overleggen en je eventueel doorverwijzen naar een psycholoog of therapeut die je met EMDR kan behandelen.

Een online training speciaal voor jou

Ben jij weer zwanger na een eerdere misgelopen zwangerschap en wil je graag handvatten om om te gaan met de angst dat het je nog een keer overkomt?
Speciaal voor jou heb ik de online training (On)bezorgd weer zwanger gemaakt. Alle handvatten, tips en oefeningen die ik met mijn cliënten deel heb ik voor je gebundeld, om jou op een toegankelijke manier te helpen omgaan met je angsten. Want ik gun het jou dat je je met dit nieuwe kindje kunt verbinden en dat je zo rustig en ontspannen mogelijk deze zwangerschap kunt gaan omarmen.

Joanne volgde (On)bezorgd weer zwanger en vertelt er dit over:

“Omdat ik me niet kon hechten aan het kindje van mijn huidige zwangerschap vanwege eerdere miskramen, heb ik me ingeschreven voor deze training. Ik was een beetje bang voor een pre- of postnatale depressie en dacht ‘Ik moet voorkomen dat ik de weg kwijtraak en ga mijn best doen om hiermee om te gaan’.

Ik heb er veel aan gehad. Je omgeving bagatelliseert sommige gevoelens, het is dan heel fijn om te ontdekken dat deze gevoelens niet vreemd zijn.
De cursus heeft me geholpen om een weg te vinden in het verdriet, dat zit me nu niet meer in de weg om me aan mijn kindje te hechten. Ik heb er ook door geleerd dat bepaalde gevoelens weer de kop op kunnen steken, en ik vind het fijn dat ik dan nog toegang heb tot de training, zodat ik – als het weer komt – er gewoon nog eens naar kan kijken. En als ik misschien nog door bepaalde gevoelens wordt verrast als het kindje straks is geboren, dat ik er dan ook nog toegang toe heb.

Aan andere vrouwen die nog verdriet hebben van de miskraam en die uiteindelijk weer zwanger zijn, kan ik deze training zeker aanraden. Je moet weer langs dat het moment dat het eerder is misgegaan. Een nieuwe zwangerschap is helaas niet langer onbezorgd.”

Hier kun je nog meer ervaringen lezen en vind je alle informatie over de online training (On)bezorgd weer zwanger. En heb je vragen over jouw situatie? Mail me dan op info@praktijkjanna.nl, je krijgt altijd antwoord.

Irene Otto is psychosociaal therapeut en (online) coach. Ze helpt in haar praktijk vrouwen na een misgelopen zwangerschap en bij een (nog) onvervulde kinderwens.
Ze helpt je anders omgaan met je emoties zodat je op een positieve manier weer vooruit kunt in je leven, als een versie 2.0 van jezelf.

Op www.praktijkjanna.nl lees je meer over haar persoonlijke manier van begeleiden.

Sharing is caring!