Op dinsdag 29 mei volgt er een interessant debat over toekomstige vruchtbaarheidsuitvindingen. Ik stuurde een uitnodiging naar 2 dames en vroeg hen om hun mening; Monique uit Volendam, zij en haar partner maakten gebruik van ICSI-pgd en Janna uit Antwerpen, patholoog-anatoom en evolutie bioloog van beroep en haar zus droeg hun kind.

Hoe zou jouw designerbaby eruit zien? Of hoef jij het IQ, de haarkleur en atletisch vermogen van je baby niet te bepalen? Wordt de mens zijn eigen schepper? Over deze intrigerende vragen praat Larissa Pans -debatleider- met medisch ethici, (stamcel)onderzoekers, gynaecologen en het publiek. Iedereen wil graag een kerngezond kind krijgen, maar wie kiest voor een baby met de allerbeste genen? Een superbaby, eentje die een écht verbeterde versie van jezelf is. Mogelijk gemaakt door het sleutelen aan genetisch materiaal van meerdere embryo’s en vervolgens de beste selecteren. Mensverbetering als optie bij toekomstige vruchtbaarheidsuitvindingen. De eerste ivf-baby viert deze zomer haar 40e verjaardag, maar what’s next?

Moeten we alles willen wat kan? Wordt de mens zijn eigen schepper? Over deze intrigerende vragen en morele dilemma’s praat Larissa Pans met medisch-ethicus Annelien Bredenoord, stamcelonderzoeker Susana Chuva de Sousa Lopes, gyneacoloog en ivf-pionier Bert Alberda. Schrijvers Alma Mathijsen en Nisrine Mbarki werpen een verre blik in de toekomst en vertellen over hun Brave New Babies.

 

Reactie Monique; dit gaat niet meer over vruchtbaarheidsbehandelingen wat mij betreft. Wij moesten er gebruik van maken omdat wij de kans op een ziek kind wilde vermijden. Wij zijn daarvoor naar een speciale poli doorverwezen waar men gespecialiseerd is in wat we in de volksmond “Volendamse ziekten” noemen. Ik zeg expres verkleinen want de methode bleek niet waterdicht. We kregen toch een kind met één van deze ziekten. Ons kind overleed kort na de geboorte en had veel pijn. We kregen ook een gezond kind maar denk niet dat alles maakbaar is zoals je dat tegenwoordig zo vaak hoort. Mijn mening en ervaring is dat er geen garanties zijn. Wij willen geen perfect kind, wij willen een normaal en gezond kind. Als de intentie is iets perfects te creeren dan ben je niet goed bezig, ik zie liever dat ze de huidige behandelingen verbeteren.

Reactie JannaDe natuur evolueert van zichzelf prima. Wij zijn in staat om ziekten te onderdrukken en/of te genezen. De wetenschap wordt steeds beter. Maar met dit soort dingen ga je de natuur tegenwerken. En nog erger… de mensheid. Mensen zullen altijd blijven voortplanten en zo’n super kind zal vast een flinke duit gaan kosten. De mensheid vindt zichzelf nu al superieur en roeit andere aardbewoners uit. Denk aan uitsterven diersoorten en oorlogen. Als dit doorgaat en je kunt voor eigen schepper gaan spelen ben ik bang dat dat helemaal het einde van de mensheid is. En de arme gezinnen die nog normaal moeten voortplanten.. dat zijn dan helemaal de minderheden. Daarbij weet de natuur prima wat ze doet. Natuurlijke selectie is ook op de mens van toepassing en niet voor niets. Als we nou eens allemaal van de genen af zouden blijven zijn we met een stuk minder.. dat wel. Maar wel met de sterkste. Prima dat ziekten onderdrukt kunnen worden en zelfs genezen, prima dat we in staat zijn organen te vervangen.. dat maakt meer sterke mensen met meer overlevingskans. En de mens evolueert nog steeds. Er lopen nu al mensen (volwassenen en kinderen) rond met een veel hoger IQ en capaciteiten waar je nu niks aan hebt. Maar over een jaar of 50 tot 100 wel. Misschien zelfs over 30 jaar al. Hier is geen wetenschapper aan te pas gekomen. Heeft de natuur zelf gedaan. En als je alles zelf kunt kiezen.. alsof je een auto koopt met speciale functies. Dan is iedereen straks perfect en is er geen variatie meer. En wat als er twee of meer soorten “perfect” ontstaan? De mensheid gaat zich uitroeien. Kijk nu eens naar ISIS.. ze vinden zichzelf superieur ten aanzien van anderen (ongelovige), de Duitsers vonden zichzelf superieur aan de Joden.. en dit was dan nog gebaseerd op meningen. Straks op feiten.. en slimmere mensen maken betere wapens. Zeg maar dag tegen moeder aarde… En dan komt er nog bij dat de natuur zich niet laat leiden. Er zullen ongetwijfeld mutaties vormen. Wat zich weer uit in ziekten en afwijkingen………….

 

Wil jij deelnemen aan dit gesprek? Dat kan, het publiek wordt in de gelegenheid gesteld commentaar te geven. Hieronder de gasten die deelnemen aan het debat.

Susana Chuva de Sousa Lopes is stamcelonderzoeker en werkt als onderzoeker op de afdeling Anatomie & Embryologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Momenteel houdt ze zich bezig met de mogelijkheid om menselijke eicellen te laten rijpen in een kunstmatige eierstok, buiten het lichaam. Voor dit onderzoek ontving Susana een ERC-grant van 2 miljoen euro.

Annelien Bredenoord is medisch-ethicus, hoogleraar Ethiek Bio-Medische Innovatie in het UMC Utrecht, senator voor D66 en adviseur op het gebied van medisch-ethisch beleid. In haar werk houdt ze zich bezig met ethische vraagstukken rondom controversiële technologie, zoals stamcelonderzoek en voortplantingstechnieken.

Bert Alberda is meer dan 40 jaar werkzaam geweest als gynaecoloog. Hij is de Nederlandse grondlegger en pionier op het gebied van IVF. In 1983 was hij samen met de inmiddels overleden fysioloog Gerard Zeilmaker ‘geestelijk vader’ van Nederlands eerste ivf-baby Stefanie Li. Zij werd geboren op 15 mei 1983.

Alma Mathijsen schreef Een wereld zonder mannen, een verhaal waarin vrouwen de macht hebben gegrepen, in plaats van in een slachtofferrol belandt zijn. Vanavond buigt zij zich in een afsluitende column over de vraag hoe de toekomstige maatschappij eruit zal zien, wanneer kinderen buiten ons lichaam gemaakt kunnen worden.

Nisrine Mbarki is dichter, schrijver, vertaler, moeder en al meer dan 17 jaar docent. Zij geeft filosofie- en literatuurlessen op basisscholen, vooral aan jonge kinderen.
Zij publiceerde verschillende verhalen en dichtbundels, won hiervoor diverse prijzen. Als toneelschrijver richtte zij TGLandgenoten op.

Larissa Pansmodereert dit debat. Zij is journalist, historicus en debatleider. Eind april kwam haar boek Onbeperkt vruchtbaar. Een zoektocht naar de uiterste houdbaarheidsdatum van het moederschap uit bij de Bezige Bij. Hierin schrijft zij over de stille opmars van ‘oude’ moeders in Nederland en de revolutie op fertiliteitsgebied dat de uitvinding van ivf teweeg heeft gebracht.

 

 

Sharing is caring!