Een goede gezondheid blijkt belangrijk te zijn wanneer je zwanger probeert te worden. Gezond zijn is belangrijk tijdens de zwangerschap en belangrijk voor je kind. Hoe beter de start hoe minder last je kind heeft in zijn verdere leven.
Onderzoek naar gezondheid en ziekte in relatie tot vruchtbaarheidsproblemen, de effecten van voeding en leefstijl op de vrouw met een kinderwens, haar zwangerschap en het kind is van groot belang wat mij betreft.
Het is iets wat mij bezig houdt zoals de meesten die mij volgen wel weten. WOMB-project is zo een (vervolg)onderzoek en ik nam direct contact op met Tessa Roseboom, de coördinator van dit project om te vragen of ik een bijdrage kan doen.

Tessa is bioloog en hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid in het AMC. Ze onderzoekt hoe elk kind de beste start kan krijgen en dat begint natuurlijk bij de wensmoeder (en vader, maar in dit onderzoek wordt er alleen naar vrouwen gekeken). Tessa doet dit niet alleen, een heel team van deskundigen waaronder gynaecologen, psychologen, voedingsdeskundigen, diëtisten, kinderartsen en een epidemiologen werken samen om tot nieuwe inzichten te komen.

Wanneer je een kinderwens hebt hoop je dat je een gezond kindje mag krijgen en als het niet lukt direct zwanger te raken, gaan we op onderzoek uit. We wachten en proberen tot het moment dat ook dit niet meer helpt. Sommigen verdiepen zich in de vruchtbaarheid en sommigen gaan naar de huisarts of allebei. In ieder geval heb ik gemerkt dat velen van ons, tijdens deze emotionele reis naar ouderschap soms meer vragen dan antwoorden hebben. Ik hoop dat dit onderzoek antwoord gaat geven op mijn persoonlijke vraag; “Maakt voeding en leefwijze uit?” want mijn ervaring is dat dit wel degelijk uitmaakt en ik hoop dan ook dat een Nederlands onderzoek zal uitwijzen dat dit klopt.

Ik steun WOMB met ingang van heden, ik heb een filmpje gemaakt voor WOMB en zal er gaan bloggen over hoe ik mijn gezondheid en vruchtbaarheid heb verbeterd. Ik dank de 300 vrouwen die meedoen aan dit onderzoek bij voorbaat omdat zij verschil gaan maken voor ons allemaal. Bedankt voor jullie deelname, het delen van jullie persoonlijke en medische gegevens en de tijd die je erin steekt.

Liefs,
Melany

Sharing is caring!