Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig inlegzooltjes/steunzolen draagt. Je kunt ze in elke schoenwinkel kopen en natuurlijk op maat laten maken bij een podotherapeut. Want doorgezakte voetjes zit niemand op te wachten. Heel handig dus die zooltjes. Maar zijn ze eigenlijk wel zo goed voor je gezondheid?

Jaren geleden heb ook ik een paar prachtige zooltjes op maat laten maken bij een podotherapeut. Mijn voeten waren iets doorgezakt en wat voelt dat fijn zeg wanneer je wordt ondersteund door zooltjes die iets zijn verhoogd. Ze compenseren als het ware het gedeelte dat is doorgezakt. Het voelde alsof ik op wolkjes liep. Elk half jaar braaf op controle waarbij ik weer nieuwe zooltjes mee kreeg die net weer iets hoger waren dan de vorige en ik weer volledig in balans de deur uit liep. Top!

Vanaf het moment dat ik me ging verdiepen in de Chinese geneeskunde kreeg ik steeds meer interesse in het onderzoeken naar de oorzaak van klachten in zijn geheel en minder interesse in de korte termijn oplossingen. Het blijft fascinerend om te zien hoe mensen met voetklachten in de praktijk kwamen en er aan de hand van drukpunten op de voeten andere klachten naar boven kwamen. Mevrouw, heeft u last van uw darmen? Nou ja, mijn stoelgang is niet optimaal te noemen, hoezo? Dat vertellen uw voeten mij. Nog interessanter vond ik het worden wanneer diezelfde vrouw na een aantal voetreflexbehandelingen vertelde dat ze gewoon dagelijks weer naar het toilet kon en haar stoelgang na jaren weer goed was.  Natuurlijk bespraken we ook bepaalde stressfactoren in haar leven, want tja dat er een relatie is tussen de darmen en het brein, daar zijn we nu allemaal wel over uit.

Nog heel even en dan komt het moraal van het verhaal.

Wanneer ik vanuit mijn vak door het masseren van voetzones een prikkel via de zenuwbanen aan onderdelen van het lichaam kan geven, betekent dit dus dat het uitoefenen van druk een bepaalde invloed heeft op het lichaam. Stel, iemand heeft veel last van spanningen. De bijnieren hebben geven bijvoorbeeld cortisol af bij stress. Een hele natuurlijke goede reactie. Maar wat nou als je urenlang druk geeft op een bepaald gedeelte van de voeten…… Dat lijkt me een beetje teveel van het goede.

Ook mijn Afrikaanse roots hebben mij aan het denken gezet. In Afrika wordt veel op blote voeten gelopen. Veel minder mensen met voet,- rugklachten dan in het westen. Toeval?

Snap je waar ik naartoe wil?

Ik krijg veel mensen in de praktijk met zeer uiteenlopende klachten. Vele van hen dragen zooltjes. Want dat loopt zo lekker. Want mijn voeten zijn niet zo sterk. Mijn voeten zijn doorgezakt etc. En soms, vinden mensen het gewoon lekker lopen.

Wanneer ik ze vraag of ze het basisprincipe van voetreflextherapie snappen, knikken ze eigenlijk allemaal. Die drukpunten staan toch in verbinding met mijn lichaam? Darmen, baarmoeder, schildklier etc. Klopt helemaal. Tot zover duidelijk. Wanneer ik ze daarna vraag of ze zooltjes dragen kijken ze verbaasd. Maar die moeten dan toch óók invloed hebben op mijn lichaam. Wetenschappelijk onderzoek is er bij mijn weten nog niet naar gedaan, maar als je werkt met drukpunten, kun je er niet onderuit.

Maar ik kan toch niet ineens zonder zooltjes gaan lopen?

Natuurlijk heb ik zo mijn theorie hier over. Iedereen die zooltjes wil (blijven) dragen moet dat natuurlijk helemaal zelf weten. Maar wat als je niet kiest voor een snelle, korte termijn oplossing maar bijvoorbeeld je voeten sterker maakt. Zelf loop ik inmiddels al jaren niet meer op zooltjes en heb ook geen doorgezakte voeten meer door één simpele oefening. Sta (bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen) telkens even op 1 been. In het begin best lastig en de tandpasta is wel eens door de lucht gevlogen. Maar begin met een paar tellen en bouw dit op. Na verloop van tijd kun je steeds langer op 1 been staan en wissel dan af. Je voet wordt sterker en je leert je eigen lichaam dragen.

Misschien zie je dit vaker terug komen in je leven. Bang dat je niet sterk genoeg bent? Dat je jezelf niet kunt dragen? Zorg door middel van sport dat je lichaam sterker wordt en leer te ontspannen om mentaal ook sterker te worden. Dit kan bijvoorbeeld door meditatie, yoga of een dagelijkse wandeling in een rustige omgeving.

Als laatste dit nog even over de zooltjes. Laat kinderen lekker op sokken of bij warm weer op blote voeten lopen. Stevige degelijke schoenen lijken een goede keus, maar laat de voetjes (en het kind zelf dus ook) in haar/zijn eigen tempo groeien zolang er geen medische noodzaak is om in te grijpen.

Interessant! Benieuwd waar de meeste druk op komt bij het dragen van zooltjes bij doorgezakte schoenen? De voetreflexzones van de bijnieren, maag en de darmen. Wanneer het zooltje is verhoogd bij de hakken, geeft dit druk op de reflexpunt van het bekkengebied/geslachtsorganen. Vruchtbaarheidsproblemen? Dan is het interessant om eens contact met mij op te nemen. Ik help je graag verder.

Wist je dat je zooltjes ook heel effectief kunt inzetten? De bal van je voet correspondeert bijvoorbeeld met de longen. Wanneer je bijvoorbeeld gaat hardlopen kan het heel handig zijn om dit gebied te stimuleren. Dus om te zeggen dat ik tégen zooltjes ben, gaat wat ver. Maar laat eens onderzoeken wat je voeten je willen vertellen. Zit het probleem wel in de voeten? Of vertalen zij slecht een ander probleemgebied?

Het blijft fascinerend, onze voeten. Wees er zuinig op.

Een vruchtbare groet,

handtekening

Ruta Puylaert, Kinderwens Utrecht

Het is mijn missie om mensen voor wie zwanger worden niet vanzelfsprekend is, te helpen de kans op een zwangerschap te vergroten

****  note van de redactie

Zie ook de filmpjes die Ruta maakt op Kinderwens TV of ander blogs over vruchtbaarheid

Sharing is caring!