Het nieuwe jaar is begonnen. Tijd voor een blik terug en één in de toekomst. Misschien heb je wel goede voornemens, neem je het heft in eigen hand en start je met afvallen. Misschien wordt daardoor in 2019 je lang gekoesterde wens wel vervuld. Wat zou dat mooi zijn!

Vaak wordt als oorzaak van een onvervulde kinderwens overgewicht genoemd, maar waarom dan en hoe pak je afvallen aan? Waarom wordt de een met overgewicht wel zwanger en de andere niet? Ik leg het uit.

Geen oermens was te zwaar. Zij leefden met de seizoenen, bewogen vóór ze aten, hadden bijna geen stress en aten voornamelijk plantaardig en vlees als dat gevangen was. Vaak heeft overgewicht een onderliggende reden. Mensen kunnen gaan eten wanneer ze zich rot voelen, vervelen of stress hebben. Het eten is ook nog eens makkelijk beschikbaar. Je loopt even naar het keukenkastje of in het ‘ergste’ geval, moet je er voor naar de winkel. Erg veel inspanning kost het in ieder geval niet. Wanneer je veel stress hebt door wat voor reden dan ook, verbruik je glucose. Door koekjes, snoep, enz. vul je de glucosevoorraad snel even aan. Maar deze glucosestoot kan niet in je cellen verwerkt worden, omdat het zo veel in één keer is. Het overschot wordt opgeslagen als vet.

Iemand kan ook meer aanleg hebben om aan te komen. Dat is niet altijd omdat je ouders overgewicht hebben, dat kan namelijk ook aan het voedings- en leefstijlpatroon liggen waar je als kind mee opgroeit. Maar er zijn zeker wel mensen die makkelijker aankomen.

Aanleg hebben voor overgewicht betekent niet dat je er niks aan kunt doen en dat je je er maar bij neer moet leggen dat je overgewicht hebt. Juist wanneer je er meer aanleg voor hebt moet je wat meer je best doen om op een gezond gewicht te blijven.

Dat die ene vriendin wel zwanger wordt terwijl ze overgewicht heeft en jij niet ligt vaak aan het genenpakket wat je hebt. Genen kunnen ‘aan’ en ‘uit’ gezet worden. Misschien heb jij genen die zorgen dat jij niet makkelijk zwanger wordt als je zwaarder bent en heeft die vriendin genen die zorgen voor andere problemen. Je kunt je genen beïnvloeden door een gezond voedingspatroon, regelmatig bewegen, geen stress, geen alcohol en drugs (of medicatie), geen hormoonverstorende stoffen, enz.

In het lichaam heb je 3 verschillende ‘assen’. Dit zijn een soort verbindingen in het lichaam die bepaalde reacties te weeg brengen, via deze assen worden verschillende hormonen gemaakt. Die assen zijn de bijnier-as, schildklier-as en geslachtshormonen-as. De bijnier-as gaat boven alles, deze as zorgt er voor dat we in leven blijven. Door de bijnier kunnen we adrenaline maken om te kunnen vluchten of vechten in noodsituaties. Je lichaam is heel slim en zal zorgen dat je geen kinderen kunt krijgen in een onveilige situatie. Helaas kan je lichaam het verschil tussen stress omdat er een beer achter je aan zit of stress omdat je lichaam te zwaar is of je het druk op je werk hebt niet herkennen. In alle gevallen maak je namelijk stress hormonen aan. Ook herkent het lichaam het verschil tussen lichamelijke stress (overgewicht) en mentale stress (druk op het werk of een scheiding) niet, ook dan maak je in alle gevallen stress hormonen aan.

Overgewicht (maar ook ondergewicht) geeft dus een verstoring van de hormoonbalans, waardoor de functie van de eierstokken verstoord kan raken. Het is van groot belang om bij een kinderwens het overgewicht te reduceren vóórdat je zwanger wordt.

Wanneer je af wilt vallen om je kans op een succesvolle zwangerschap te vergroten is het belangrijk om dat verstandig en duurzaam te doen. De beste manier is om je leefstijl aan te passen, zo kan je een gezond voedingspatroon goed volhouden en zorg je er voor dat je lichaam gevoed wordt en dus optimaal kan presteren, mocht je zwanger raken. Met crashdiëten kan je afvallen, maar vaak verstoor je er ook je stofwisseling mee en kom je daardoor gewoon weer aan als je weer terug gaat naar je oude voedingspatroon. Daarbij leer niet hoe je gezond moet eten en leven. Aangezien je leefstijl tot overgewicht heeft geleid, is het handig om je in een gezond voedingspatroon te verdiepen. Ook zijn deze diëten niet gezond omdat ze vaak zorgen dat je veel voedingsstoffen mist. Op zich is dit voor kortere tijd geen probleem, maar je wil het liefste dat je lichaam goed en gezond gevoed is vóór en vooral tijdens de zwangerschap, om zo de meest optimale start te geven aan je nog ongeboren kindje. Wanneer je gezond en gevarieerd eet, dus veel groenten, weinig snelle koolhydraten (zie vorige blog), minder vlees en meer vette vis heb je ook minder last van zwangerschapskwalen en kan je kindje zich goed ontwikkelen.

En hoe pas ik dit nu toe?

  1. Eet minimaal 500 gram groenten per dag. Wanneer je bij de lunch je brood vervangt door een maaltijd met groenten en bij je diner extra groenten toevoegt kom je makkelijk aan 500 gram groenten. Een maaltijd met groenten houdt niet in dat je altijd maar een salade moet eten. Wanneer je diner soep, stamppot of curry met veel groenten was en er is over, neem dat dan mee. Rauwe groenten met een lekkere hummus, bieten of aubergine (baba ganoush) dip of een omelet met groenten kan ook een lekkere lunch zijn.
  2. Eet per maaltijd gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten in de vorm van groenten.
  3. Eet zoveel mogelijk biologisch vlees van grasgevoerde dieren, wild gevangen vis, biologische groenten en fruit en voedingsmiddelen die zo puur en onbewerkt mogelijk zijn.
  4. Laat sigaretten, drugs, alcohol, suiker, snoep, koek, taart en bewerkte voedingsmiddelen staan.
  5. Gebruik geen pakjes en zakjes, die heb je helemaal niet nodig! Er staan oneindig veel recepten op internet.
  6. Eet gevarieerd. Bedenk 3 gezonde ontbijtjes en/of lunches en varieer per dag. Door elke 3 dagen iets anders te eten ontstaat een gevarieerd voedingspatroon. Veel mensen eten eenzijdig door elke dag hetzelfde te ontbijten en/of lunchen. 3 verschillende lunches kunnen zijn: omelet met groenten, rijstwafels met bijvoorbeeld kipfilet, avocado, komkommer, gekookt ei of notenpasta en (kokos)yoghurt met zaden, fruit en noten.
  7. Eet maximaal 3 maaltijden per dag. Bedenk je bij elk moment buiten je ontbijt, lunch en diner ‘heb ik écht honger?’. Vaak eet je omdat het een gewoonte is of omdat je hoofd verzint dat je wil eten uit verveling of bij stress bijvoorbeeld, en heb je eigenlijk nog niet écht honger. Soms helpt het om een rondje te gaan lopen als je dagindeling dat toelaat. Neem voor de zekerheid wel iets te eten mee. Flauwvallen is niet de bedoeling. En soms gaat het gevoel weg als je er geen aandacht aan besteed.
  8. Zorg bewust voor momenten van ontspanning. Sport, mediteer (elke dag) 10 minuten, doe yoga, schrijf, teken, ga aan de slag met je hobby of bezoek vrienden. Kortom doe iets waar je energie van krijgt en leg je telefoon weg.
  9. Slaap genoeg uren per nacht!!
  10. Beweeg, het liefste in de buitenlucht. Ook als je conditie het niet toelaat om stevig te sporten kun je (voor het ontbijt, dat stimuleert de vetverbranding) bijvoorbeeld een wandeling maken, spieroefeningen voor je armen met een flesje water als gewicht doen, vaker de fiets pakken, zwemmen, tuinieren, enz.

Als laatste wil ik nogmaals benadrukken dat het aanpassen van voeding- en leefstijl iets is wat niet bij iedereen van de een op de andere dag lukt. Dat geeft niet. Laat je niet ontmoedigen. Pak een paar punten uit deze tips waarvan je denkt dat je dat makkelijk aan kan passen, pas dit toe tot het ‘gewoon’ is geworden. Lees deze blog dan opnieuw en pak er weer een puntje uit waarvan je denkt dat je dat toe kan passen in je leven. Het is af en toe ook handig om dit blog nog een keer te lezen zodat je weer even kunt finetunen, soms lees je bepaalde stukken voor de tweede keer weer op een andere manier. Mijn vorige blog over koolhydraten geven je ook een goed beeld over de invloed ervan op je vruchtbaarheid.

Mochten het je niet alleen lukken roep dan hulp in van een erkende diëtist of therapeut, blijf logisch nadenken en breng jezelf niet in gevaar. Niks vervangt het advies van een arts, maar het kan wel (aanvullend) helpen.

Joyce Bogtman, Orthomoleculair therapeut

Ondersteuning bij verbetering en optimalisatie van voeding en leefstijl

joyce@back-2-basics.nl

Wie is Joyce?

Ik ben Joyce en ik ben op een missie. Die missie houdt in: meer energie en levenslust, minder gezondheidsklachten en zorgen. Door middel van educatie op het gebied van voeding, wil ik iedereen bewust maken van de invloed die voeding op ons lichaam heeft. Niet alleen de invloed die het heeft op ons lichaam nu, maar ook later. Hoe ouderdomskwalen ontstaan door het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen. Maar het liefst pak ik het aan bij de basis. Door mannen en vrouwen vóór de conceptie al te informeren over het belang van de juiste voeding, wordt de kans op een succesvolle zwangerschap vele malen groter. Daarnaast wil ik graag de volgende generaties een zo optimaal mogelijke start bezorgen. Dat doe ik door voorlichting te geven op het gebied van voeding en leefstijl aan koppels die zwanger willen worden of zijn. Zo kunnen we ook de volgende generaties gezonder krijgen!

Waardeer je onze artikelen?

Help ons blijven bestaan en doneer naar draagkracht!

Bedrag *



Sharing is caring!